10.05.2019 - 15.05.2019 Evenemang, Konst

Skattkammare – en fotoutställning av Andrzej Markiewicz

10-15 maj 2019 kl 11.00-15.00
Vernissage: fredag 10 maj kl 17.00-18.00 
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Andrzej Markiewicz är en polsk fotograf bosatt i Stockholm sedan 1981. De första åtta åren var han statslös flykting. Han blev svensk medborgare år 1989 – samtidigt som polska medborgare krossade den kommunistiska diktaturen i efterkrigstidens första (nästan) demokratiska parlamentsval. Hemspråkslärare på åttiotalet, senare skaffade han egen fotostudio och blev fotograf på Mångkulturellt Centrum och åt glansiga magasin. Om det finns en röd tråd är det intresse för andra människor som han använder också i sitt eget skapande. 

En väsentlig del av åren 2010 – 2018 befann han sig på en yta mellan Södra Station och Medborgarplatsen i Stockholm. Andrzej drevs av nyfikenhet hur vi använder våra urbana ytor: en park, en väg, en agora. Han drevs av vilja att åstadkomma några bra bilder (enligt Mirosław Bałka är en bra bild den bild som ännu inte är tagen). Han drevs också av vilja att förstå ”voffor gör di på detta viset?” Andrzej är fortfarande en polack som ser Sverige utifrån. Men det vore fel att tolka det som att alla andra tycker att svenska folket är konstiga. Tvärt om – Andrzejs resa började som reaktion på åsikten att svenskar är rasistiska och fascistoida – Andrzej ville undersöka sanningen i det påståendet och efter några månaders arbete kunde han konstatera att vi lever i ett fritt och tolerant samhälle. Trots tusentals människor som varje dag delar en liten yta; människor med olika mål, olika förutsättningar och olika värderingar. 

Utställningen Skattkammare presenterar ett urval av bilder tagna i Fatbursparken under de två första åren av projektet. Om den vill säga oss någonting är det en väldigt enkel sanning: fred och demokrati ger oss förutsättningar att leva som fria och toleranta medborgare. Och tvärt om.

Utställningen visas på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 15 maj 2019 och är öppen för besökare måndag-fredag kl 11.00-15.00.

from to
Scheduled Evenemang >Konst

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Artur Szulc berättar om Mars 1968 i

Historikern och författaren Artur Szulc berättar om bakgrunden till och följderna av studentprotesterna som bröt ut den 8 mars 1968 i Warszawa då en uppsättning av Adam Mickiewicz pjäs Dziady på Nationalteatern i Warszawa stoppades. Det blev startskottet för marsrevolten 1968.
08 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN: DIGITAL VISNING AV MAŁGORZATA MIRGA-TAS

I samband med den pågående soloutställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm av den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas som visas på Göteborgs konsthall i samarbete med Polska institutet i Stockholm visar en av konsthallens värdar dig runt och berättar mer om utställningens tematik och utvalda verk om betydelsefulla röster i den romsksvenska historien för att, den internationella kvinnodagen till ära, uppmärksamma de starka svenskromska kvinnliga aktivister som dedikerat sina liv till att kämpa för romska rättigheter och som Małgorzata Mirga-Tas gestaltar i sin soloutställning.
08 03.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst