10.05.2019 - 15.05.2019 Evenemang, Konst

Skattkammare – en fotoutställning av Andrzej Markiewicz

10-15 maj 2019 kl 11.00-15.00
Vernissage: fredag 10 maj kl 17.00-18.00 
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Andrzej Markiewicz är en polsk fotograf bosatt i Stockholm sedan 1981. De första åtta åren var han statslös flykting. Han blev svensk medborgare år 1989 – samtidigt som polska medborgare krossade den kommunistiska diktaturen i efterkrigstidens första (nästan) demokratiska parlamentsval. Hemspråkslärare på åttiotalet, senare skaffade han egen fotostudio och blev fotograf på Mångkulturellt Centrum och åt glansiga magasin. Om det finns en röd tråd är det intresse för andra människor som han använder också i sitt eget skapande. 

En väsentlig del av åren 2010 – 2018 befann han sig på en yta mellan Södra Station och Medborgarplatsen i Stockholm. Andrzej drevs av nyfikenhet hur vi använder våra urbana ytor: en park, en väg, en agora. Han drevs av vilja att åstadkomma några bra bilder (enligt Mirosław Bałka är en bra bild den bild som ännu inte är tagen). Han drevs också av vilja att förstå ”voffor gör di på detta viset?” Andrzej är fortfarande en polack som ser Sverige utifrån. Men det vore fel att tolka det som att alla andra tycker att svenska folket är konstiga. Tvärt om – Andrzejs resa började som reaktion på åsikten att svenskar är rasistiska och fascistoida – Andrzej ville undersöka sanningen i det påståendet och efter några månaders arbete kunde han konstatera att vi lever i ett fritt och tolerant samhälle. Trots tusentals människor som varje dag delar en liten yta; människor med olika mål, olika förutsättningar och olika värderingar. 

Utställningen Skattkammare presenterar ett urval av bilder tagna i Fatbursparken under de två första åren av projektet. Om den vill säga oss någonting är det en väldigt enkel sanning: fred och demokrati ger oss förutsättningar att leva som fria och toleranta medborgare. Och tvärt om.

Utställningen visas på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 15 maj 2019 och är öppen för besökare måndag-fredag kl 11.00-15.00.

from to
Scheduled Evenemang Konst

Wisława Szymborska 100 år – invigning av

Det är i år 100 år sedan den polska poeten Wisława Szymborska föddes. På Kulturbiblioteket uppmärksammas detta genom en utställning av bilder tagna av fotografen Joanna Helander. Utställningen och invigningen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Polska institutet. Utställningen pågår mellan 9 december 2023 och 6 januari 2024.
09 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik