28.05.2019 Evenemang, Film

Visning av filmen Beksińscy. Album Wideofoniczny (Familjen Beksiński. Ett audiovisuellt album)

28 maj 2019 kl 18.00-20.00
Slaviska språk
Universitetsvägen 10 E, plan 4, Sal: E439 (K-rummet)
Frescati, Stockholm

Fri entré!

I samarbete med Slaviska avdelningen vid Stockholms universitet visar vi 28 maj kl 18 dokumentärfilmen Familjen Beksiński. Ett audiovisuellt album i regi av Marcin Borchardt.

Filmens berättelse börjar i Sanok, en liten stad i sydöstra Polen där den framstående målaren Zdzisław Beksiński föddes. Filmen koncentrerar sig på den komplicerade relationen mellan Zdzisław Beksiński och sonen Tomasz, en känd musikjournalist, som ofta led av depressioner och gjorde flera självmordsförsök. Detta dokumentära familjedrama är exakt rekonstruerat från ljudinspelningar, filmer och foton ur familjen Beksińskis arkiv. Under nästan ett halvsekel dokumenterade Zdzisław Beksiński sin familjs högst prosaiska vardagsliv. Han gjorde det i olika former – skrev brev, fotograferade, spelade in ljuddagböcker och filmer. Denna vansinnigt personliga familjedokumentation, utan varje spår av tillrättaläggande, gör ett chockerande intryck, särskilt när Tomasz problem skakar familjens vardag.

Filmen är baserad på Magdalena Grebałkowskas biografi Beksińscy. Portret podwójny (Familjen Beksiński. Ett dubbelporträtt) som blev en bestseller i Polen. Filmen hade världspremiär på Krakóws filmfestival 2017, där den var öppningsfilm, visades i den polska tävlingen och den internationella dokumentärtävlingen, fick hedersomnämnande och rekommenderades till Europeiska filmpriset. Filmen fick också Publikens pris på Sopots filmfestival 2017. Dessutom har den visats på Slamdancefestivalen och Göteborgs filmfestival.

Denna film är ett måste för alla beundrare av Zdzisław Beksiński och för konstintresserade överhuvud taget. Missa den inte!

På polska med engelsk text.

Scheduled Evenemang >Film

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Filmvisning av ”Erase the Nation” och samtal

Den 2 maj kl. 16.00 och kl. 18.00 visar Polska institutet i samarbete med Hallwylska Museet, Ukrainska institutet och FSF Föreningen Sveriges Filmfotografer dokumentärfilmen "Erase the nation" på Hallwylska Museet. Fri entré.
02 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

“SONGS OF THE SKY” – KONSERT TILL

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi “RSPO Orchestra Academy” och NOSPR Academy vid Nationella polska radiosymfonikerna i Katowice framför ännu en gemensam konsert, den här gången med musik av två polska kompositörer Henryk Górecki och Andrzej Panufnik, österrikiske Gustav Mahlers berömda symfoni nr 4 samt svenska Andrea Tarrodis ”Songs of the sky”. Tarrodis verk är baserat på två folkmelodier – en från Ukraina och en från Sverige. Fri entré, inga biljetter behövs.
01 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik