28.05.2019 Evenemang, Film

Visning av filmen Beksińscy. Album Wideofoniczny (Familjen Beksiński. Ett audiovisuellt album)

28 maj 2019 kl 18.00-20.00
Slaviska språk
Universitetsvägen 10 E, plan 4, Sal: E439 (K-rummet)
Frescati, Stockholm

Fri entré!

I samarbete med Slaviska avdelningen vid Stockholms universitet visar vi 28 maj kl 18 dokumentärfilmen Familjen Beksiński. Ett audiovisuellt album i regi av Marcin Borchardt.

Filmens berättelse börjar i Sanok, en liten stad i sydöstra Polen där den framstående målaren Zdzisław Beksiński föddes. Filmen koncentrerar sig på den komplicerade relationen mellan Zdzisław Beksiński och sonen Tomasz, en känd musikjournalist, som ofta led av depressioner och gjorde flera självmordsförsök. Detta dokumentära familjedrama är exakt rekonstruerat från ljudinspelningar, filmer och foton ur familjen Beksińskis arkiv. Under nästan ett halvsekel dokumenterade Zdzisław Beksiński sin familjs högst prosaiska vardagsliv. Han gjorde det i olika former – skrev brev, fotograferade, spelade in ljuddagböcker och filmer. Denna vansinnigt personliga familjedokumentation, utan varje spår av tillrättaläggande, gör ett chockerande intryck, särskilt när Tomasz problem skakar familjens vardag.

Filmen är baserad på Magdalena Grebałkowskas biografi Beksińscy. Portret podwójny (Familjen Beksiński. Ett dubbelporträtt) som blev en bestseller i Polen. Filmen hade världspremiär på Krakóws filmfestival 2017, där den var öppningsfilm, visades i den polska tävlingen och den internationella dokumentärtävlingen, fick hedersomnämnande och rekommenderades till Europeiska filmpriset. Filmen fick också Publikens pris på Sopots filmfestival 2017. Dessutom har den visats på Slamdancefestivalen och Göteborgs filmfestival.

Denna film är ett måste för alla beundrare av Zdzisław Beksiński och för konstintresserade överhuvud taget. Missa den inte!

På polska med engelsk text.

Scheduled Evenemang Film

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater