17.05.2019 - 31.05.2019 Evenemang, Konst

Yachting

En utställning om 1800-talets snabba segelfartyg.

17-31 maj 2019 kl 11.00-15.00
Vernissage: torsdag 16 maj kl 17.00-18.00
Polska institutet i Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Joseph Conrad Korzeniowski var ingen jaktseglare utan yrkessjöman (…) Kappsegling ansåg han vara ett tidsfördriv och en sysselsättning för människor som inte måste arbeta för brödfödan. Ett tidsfördriv som tillfredsställde ”i nästan lika hög grad fåfängan hos vissa rika invånare på dessa [brittiska] öar som deras medfödda kärlek till havet”. 
– Władysław Głowacki.

1800-talets kappseglingar var sport och nöje för de högsta klasserna: kungar, hertigar, aristokrater, finansmän. När regattasäsongen började ökade den febriga rivaliteten mellan olika jaktägare, och den spred sig även till andra samhällsklasser. Alla stödde och hejade på olika jakter och deras besättningar. Det förekom också sjöresor med hjälpsegelsförsedda ångbåtar för nöjet att resa till havs och kunna se sig om i världen.

På utställningen Yachting visas foton från åren 1880-1900 ur ett album i Fotografi museets i Kraków samlingar. Bland fotograferna finns kroaten Blasius Cirkovic, engelsmännen Alfred John West, James Adamson, Arthur Debenham, firma Cox & Durrant samt anonyma fotografer. Albumet är en samling noggrant och konsekvent insamlade fotografier av en anonym seglingsfantast från slutet av 1800-talet.

Utställningen Yachting består av ett subjektivt urval fotografier och är indelad i tre delar som kompletterar varandra.

Första delen kretsar kring ärkehertig Karl Stefan Habsburg av Österrike, amiral i Österrike-Ungerns flotta och stor seglingsvän. Det blir dock inte så många bilder av ärkehertigen. I albumet finns bara två porträtt av honom! Fotografierna visar jakterna Christa, Valkyrie I och Senj, som tillhörde Karl Stefan, och kappseglingar på Adriatiska havet. Eftersom han var överbefälhavare över den österrikisk-ungerska flottan visas här också en bild av kryssaren SMS Kaiserin Elisabeth.

Andra delen handlar om kappseglingar. Där visas foton av de mest framgångsrika europeiska och amerikanska kappseglingsfartygen: Britannia, Valkyrie II och Navahoe. 

I tredje delen visas ångfartyg med hjälpsegel, vilka i slutet av 1800-talet mötte allt större intresse. I denna del visas även albumets fåtaliga porträtt på yachtingpubliken.


Utställningen visas på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 31 maj 2019 och är öppen för besökare måndag-fredag kl 11.00-15.00.

I samarbete med Fotografi museets i Kraków (Muzeum Fotografii w Krakowie).

from to
Scheduled Evenemang Konst

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater