17.05.2019 - 31.05.2019 Evenemang, Konst

Yachting

En utställning om 1800-talets snabba segelfartyg.

17-31 maj 2019 kl 11.00-15.00
Vernissage: torsdag 16 maj kl 17.00-18.00
Polska institutet i Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Joseph Conrad Korzeniowski var ingen jaktseglare utan yrkessjöman (…) Kappsegling ansåg han vara ett tidsfördriv och en sysselsättning för människor som inte måste arbeta för brödfödan. Ett tidsfördriv som tillfredsställde ”i nästan lika hög grad fåfängan hos vissa rika invånare på dessa [brittiska] öar som deras medfödda kärlek till havet”. 
– Władysław Głowacki.

1800-talets kappseglingar var sport och nöje för de högsta klasserna: kungar, hertigar, aristokrater, finansmän. När regattasäsongen började ökade den febriga rivaliteten mellan olika jaktägare, och den spred sig även till andra samhällsklasser. Alla stödde och hejade på olika jakter och deras besättningar. Det förekom också sjöresor med hjälpsegelsförsedda ångbåtar för nöjet att resa till havs och kunna se sig om i världen.

På utställningen Yachting visas foton från åren 1880-1900 ur ett album i Fotografi museets i Kraków samlingar. Bland fotograferna finns kroaten Blasius Cirkovic, engelsmännen Alfred John West, James Adamson, Arthur Debenham, firma Cox & Durrant samt anonyma fotografer. Albumet är en samling noggrant och konsekvent insamlade fotografier av en anonym seglingsfantast från slutet av 1800-talet.

Utställningen Yachting består av ett subjektivt urval fotografier och är indelad i tre delar som kompletterar varandra.

Första delen kretsar kring ärkehertig Karl Stefan Habsburg av Österrike, amiral i Österrike-Ungerns flotta och stor seglingsvän. Det blir dock inte så många bilder av ärkehertigen. I albumet finns bara två porträtt av honom! Fotografierna visar jakterna Christa, Valkyrie I och Senj, som tillhörde Karl Stefan, och kappseglingar på Adriatiska havet. Eftersom han var överbefälhavare över den österrikisk-ungerska flottan visas här också en bild av kryssaren SMS Kaiserin Elisabeth.

Andra delen handlar om kappseglingar. Där visas foton av de mest framgångsrika europeiska och amerikanska kappseglingsfartygen: Britannia, Valkyrie II och Navahoe. 

I tredje delen visas ångfartyg med hjälpsegel, vilka i slutet av 1800-talet mötte allt större intresse. I denna del visas även albumets fåtaliga porträtt på yachtingpubliken.


Utställningen visas på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 31 maj 2019 och är öppen för besökare måndag-fredag kl 11.00-15.00.

I samarbete med Fotografi museets i Kraków (Muzeum Fotografii w Krakowie).

from to
Scheduled Evenemang Konst

Var med och fira Europeiska språkdagen! 🗓

I år firas Europeiska språkdagen i Stockholm tisdagen den 29 september, med ett online språkcafé.
29 09.2020 Evenemang

Onlineutställning: 40 års jubileum för Solidaritetsrevolutionen och

Den 31 augusti firade vi att för 40 år sedan undertecknades Augustiöverenskommelsen och Oavhängiga självförvaltande fackföreningen ”Solidaritet” kunde bildas.
23 09.2020 Evenemang, Historia

Bokmässan Play: Tokarczuk och älvorna 🗓

För första gången på trettiofem år kan Bokmässan i Göteborg inte arrangeras i fysisk form. I digitalt format besöker man istället i år Bokmässan den 24–27 september 2020 genom Bildningshubben och Litteraturfestivalen, kostnadsfritt på Bokmässan Play!
24 09.2020 27 09.2020 Evenemang, Litteratur