13.08.2019 Evenemang, Musik Skeppsbron, Stockholm

Adam Bałdych och Elena Mîndru – två unga jazzgiganter på Stockholms Kulturfestival 🗺

Adam Bałdych, en violinvirtuos och Elena Mîndru, ett sångstjärnskott drabbar samman på årets Stockholms Kulturfestival, en årligen återkommande kulturfest som äger rum i Stockholms innerstad.

Adam Bałdych, den polska fiolvirtuosen vann ECHO Jazz Competition redan för sitt debutalbum. Det har skrivits om Bałdych att han ger sin violin en röst och emotionell kraft som allt för sällan har hörts de senaste årtiondena. Trots att han kallades ett musikaliskt underbarn blev han avstängd från musikskolan på grund av sitt ständiga improviserande. Han studerade då jazz på den världsledande jazz-högskolan Berklee i USA istället och har sedan dess hörts på jazzscener världen över.

Adam Bałdych har redan uppträtt i Sverige ett flertal gånger och han brukar alltid få ett fantastiskt gensvar från såväl publiken som musikjournalisterna. Så här beskrevs Adam Bałdychs framträdande på Ystad Sweden Jazz Festival 2015 av programledarna av P2 Live jazz på Sveriges Radio:

Inga höga förväntningar och så PANG blev jag drabbad, totalt hänförd av denne häxmästaren på fiol med en enorm scenutstrålning. Ibland som en välansad Jimi Hendrix som bytt instrument och jag var faktiskt omskakad. – Marie Vesterholm

Scenutstrålning som du nämnde men han är också en briljant violinist, klassiskt skolad från början men har lämnat det och gått vidare och söker sina egna vägar istället. Är väldigt bra på variera klang med olika stråktekniker. – Johannes Lundberg


Elena Mîndru är en av de senaste årens mest lovande stjärnskott från Rumänien. Med ett sound som har beskrivits som ”klart och rent, men ändå kraftfullt” har hon vunnit Montreux Jazz Voice Competition med en jury ledd av Quincy Jones, sjungit över 400 konserter runtom världen och släppt inspelningar på sitt eget skivbolag.


Elena Mîndrus och Adam Bałdych medverkan i Stockholms Kulturfestivalen är delfinansierad av Rumänska kulturinstitutet och Polska institutet i Stockholm.

Läs mer på Stockholms Kulturfestivals hemsida.

Mer om Adam Bałdych här.

Scheduled Evenemang Musik
Skeppsbron, Stockholm Map

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater