13.08.2019 Evenemang, Musik Skeppsbron, Stockholm

Adam Bałdych och Elena Mîndru – två unga jazzgiganter på Stockholms Kulturfestival 🗺

Adam Bałdych, en violinvirtuos och Elena Mîndru, ett sångstjärnskott drabbar samman på årets Stockholms Kulturfestival, en årligen återkommande kulturfest som äger rum i Stockholms innerstad.

Adam Bałdych, den polska fiolvirtuosen vann ECHO Jazz Competition redan för sitt debutalbum. Det har skrivits om Bałdych att han ger sin violin en röst och emotionell kraft som allt för sällan har hörts de senaste årtiondena. Trots att han kallades ett musikaliskt underbarn blev han avstängd från musikskolan på grund av sitt ständiga improviserande. Han studerade då jazz på den världsledande jazz-högskolan Berklee i USA istället och har sedan dess hörts på jazzscener världen över.

Adam Bałdych har redan uppträtt i Sverige ett flertal gånger och han brukar alltid få ett fantastiskt gensvar från såväl publiken som musikjournalisterna. Så här beskrevs Adam Bałdychs framträdande på Ystad Sweden Jazz Festival 2015 av programledarna av P2 Live jazz på Sveriges Radio:

Inga höga förväntningar och så PANG blev jag drabbad, totalt hänförd av denne häxmästaren på fiol med en enorm scenutstrålning. Ibland som en välansad Jimi Hendrix som bytt instrument och jag var faktiskt omskakad. – Marie Vesterholm

Scenutstrålning som du nämnde men han är också en briljant violinist, klassiskt skolad från början men har lämnat det och gått vidare och söker sina egna vägar istället. Är väldigt bra på variera klang med olika stråktekniker. – Johannes Lundberg


Elena Mîndru är en av de senaste årens mest lovande stjärnskott från Rumänien. Med ett sound som har beskrivits som ”klart och rent, men ändå kraftfullt” har hon vunnit Montreux Jazz Voice Competition med en jury ledd av Quincy Jones, sjungit över 400 konserter runtom världen och släppt inspelningar på sitt eget skivbolag.


Elena Mîndrus och Adam Bałdych medverkan i Stockholms Kulturfestivalen är delfinansierad av Rumänska kulturinstitutet och Polska institutet i Stockholm.

Läs mer på Stockholms Kulturfestivals hemsida.

Mer om Adam Bałdych här.

Scheduled Evenemang >Musik
Skeppsbron, Stockholm Map

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik