18.09.2019 Evenemang, Film Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm

Polska filmklassiker på Capitol – Innocent Sorcerers av Andrzej Wajda 🗺

Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet. Den 18 september visas andra filmen i serien – Andrzej Wajdas legendariska film INNOCENT SORCERERS/NIEWINNI CZARODZIEJE med musik av Krzysztof Komeda.

Filmen är ett slags kammarspel där det klassiska kravet på tidens, rummets och handlingens enhet i stort sett upprätthålls. Det är berättelsen om ett tillfälligt möte mellan en ung läkare och en flicka, som träffas på en jazzklubb och tillbringar natten tillsammans. Handlingen utspelas framför allt inom en lägenhets fyra väggar, det omgivande samhället skisseras bara hastigt. De två låtsas likgiltiga inför varandra för att dölja vilka känslor som håller på att växa fram.

Polsk titel: Niewinni czarodzieje
Regi: Andrzej Wajda
Manus: Jerzy Skolimowski, Jerzy Andrzejewski
Medverkande: Krystyna Stypułkowska, Tadeusz Łomnicki, Kalina Jędrusik, Zbigniew Cybulski
Längd: 87 min
Produktionsår: 1960, Polen

På polska med engelsk text.

Biljetter: https://www.capitolbio.se/filmerochbiljetter/818/

Mellan 22 augusti och 11 december 2019 visas följande polska filmpärlor:

•    Veronikas dubbelliv / Podwójne życie Weroniki av Krzysztof Kieślowski (svensk text)
•    Innocent Sorcerers / Niewinni czarodzieje av Andrzej Wajda (engelsk text)
•    Knife in the Water / Nóż w wodzie av Roman Polański (engelsk text)
•    A Lonely Woman / Kobieta samotna av Agnieszka Holland (engelsk text)
•    Mother Joan of the Angels / Matka Joanna od Aniołów av Jerzy Kawalerowicz (engelsk text)

Scheduled Evenemang >Film
Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia