18.09.2019 Evenemang, Film Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm

Polska filmklassiker på Capitol – Innocent Sorcerers av Andrzej Wajda 🗺

Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet. Den 18 september visas andra filmen i serien – Andrzej Wajdas legendariska film INNOCENT SORCERERS/NIEWINNI CZARODZIEJE med musik av Krzysztof Komeda.

Filmen är ett slags kammarspel där det klassiska kravet på tidens, rummets och handlingens enhet i stort sett upprätthålls. Det är berättelsen om ett tillfälligt möte mellan en ung läkare och en flicka, som träffas på en jazzklubb och tillbringar natten tillsammans. Handlingen utspelas framför allt inom en lägenhets fyra väggar, det omgivande samhället skisseras bara hastigt. De två låtsas likgiltiga inför varandra för att dölja vilka känslor som håller på att växa fram.

Polsk titel: Niewinni czarodzieje
Regi: Andrzej Wajda
Manus: Jerzy Skolimowski, Jerzy Andrzejewski
Medverkande: Krystyna Stypułkowska, Tadeusz Łomnicki, Kalina Jędrusik, Zbigniew Cybulski
Längd: 87 min
Produktionsår: 1960, Polen

På polska med engelsk text.

Biljetter: https://www.capitolbio.se/filmerochbiljetter/818/

Mellan 22 augusti och 11 december 2019 visas följande polska filmpärlor:

•    Veronikas dubbelliv / Podwójne życie Weroniki av Krzysztof Kieślowski (svensk text)
•    Innocent Sorcerers / Niewinni czarodzieje av Andrzej Wajda (engelsk text)
•    Knife in the Water / Nóż w wodzie av Roman Polański (engelsk text)
•    A Lonely Woman / Kobieta samotna av Agnieszka Holland (engelsk text)
•    Mother Joan of the Angels / Matka Joanna od Aniołów av Jerzy Kawalerowicz (engelsk text)

Scheduled Evenemang Film
Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm Map

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater