16.10.2019 Evenemang, Film Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm

Polska filmklassiker på Capitol – Kniven i vattnet av Roman Polański 🗺

Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet. Den 16 oktober visas tredje filmen i serien – Roman Polańskis första långfilm KNIVEN I VATTNET/NÓŻ W WODZIE.

Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet.

Den 16 oktober visas tredje filmen i serien – Roman Polańskis första långfilm KNIVEN I VATTNET/NÓŻ W WODZIE med musik av Krzysztof Komeda. Roman Polanskis debutfilm, ett psykologiskt triangeldrama som utspelas under ett dygn på sjön. Andrzej och Krystyna är på väg till sin båt. De tar upp en liftare som de senare erbjuder att följa med ut på båtturen. Ombord börjar en slags svartsjukespel mellan de båda männen.

Detta är den första polska filmen som Oscarsnominerats i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

Ett tillfälle att höra original versionen av Ballad för Bernt, komponerad för och framförd av den stora svenska saxofonisten Bernt Rosengren.

På polska med engelsk text.

Biljetter: https://www.capitolbio.se/filmerochbiljetter/870/

Scheduled Evenemang Film
Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm Map

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater