22.10.2019 - 15.11.2019 Evenemang, Konst Polska institutet, Mosebacke torg 4, Stockholm

Utställningen About POLSKA 🗺

Välkommen till utställning som presenterar åtminstone en del av allt det spännande som man finner i Polen. Kom och bli överraskad över de vackra polska städerna, lär känna den polska kulturens gåtor och den dynamiska samhällsutvecklingen.

Vernissage: tisdag 22 oktober kl 17.00-19.00
Polska institutet Stockholm
Fri entré!

Polen sträcker sig från Östersjön i norr ända till Tatrabergen i söder och har mycket spännande och oväntat att erbjuda.
Visste du till exempel att:

  • en av Polens största städer, Wrocław,  är belägen på ett tjugotal öar i floden Oder med vackra broar emellan?
  • Polen har sin egen ark: Koniecznys Ark – arkitekten Robert Koniecznys eget hem? Han är grundare av arkitektbyrån KWK Promes och en av de mest kända och internationellt prisbelönta polska arkitekterna.
  • Food Think Tank är en grupp som består av kockar, vetenskapsmän och konstnärer som skapar ett modernt och ekologiskt polskt kök med en nytolkning av den slaviska mattraditionen?


Välkommen till Polska institutets utställning „About POLSKA” som presenterar åtminstone en del av allt det spännande som man finner i Polen. Kom och bli överraskad över de vackra polska städerna, lär känna den polska kulturens gåtor och den dynamiska samhällsutvecklingen.

OBS! Utställningen är på engelska.

Vernissage: tisdag 22 oktober kl 17.00-19.00.
Vi ber dig bekräfta din medverkan på adress osa@polskainstitutet.se senast 21 oktober.

Utställningen är öppen på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 15 november 2019, måndag-fredag kl 11.00-16.00.

from to
Scheduled Evenemang Konst
Polska institutet, Mosebacke torg 4, Stockholm Map

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater