13.11.2019 Evenemang, Film Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm

Polska filmklassiker på Capitol – A Lonely Woman av Agnieszka Holland 🗺

Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet. Den 13 november visas fjärde filmen i serien - A LONELY WOMAN / KOBIETA SAMOTNA av Agnieszka Holland.

A Lonely Woman är första film om ensamhet, längtan efter tillgivenhet och olycka.

Irena, en postleveransarbetare och ensamstående mamma kämpar med att hitta bostad, en berusad granne och en hjärtlös chef. Hon träffar en pensionär Jacek, som verkar vara nyckeln till hennes lycka.

Agnieszka Holland är en av de internationellt mest framgångsrika regissörerna sprungna ur den polska nya vågen. Efter filmstudier på den legendariska filmskolan i Prag i slutet av 60-talet arbetade hon som regiassistent, konstnärlig rådgivare och manusförfattare åt bland andra Andrzej Wajda och Krzysztof Kieślowski.

Visningen görs i samarbete med Polska Institutet.

Regi: Agnieszka Holland
Skådespelare: Maria Chwalibóg, Bogusław Linda, Sława Kwaśniewska
Språk: Polska
Undertexter: Engelska
Längd: 93 minuter
Produktionsår: 1981
Premiär: 1987

Biljetter här.

Scheduled Evenemang Film
Capitol Bio, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm Map

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater