26.11.2019 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Filmvisning: Legiony av Dariusz Gajewski 🗺

LEGIONY är en universell berättelse om vänskap, drömmar, uppväxt och vuxenblivande under en svår tid. Polens kamp för självständighet under första världskriget är bakgrunden till den kärlekshistoria som utspelar sig i förgrunden.

Välkommen att se Dariusz Gajewskis film LEGIONY den 26 november på Zita Folkets Bio.

Józek har deserterat från tsarens armé och gått med i de nybildade Polska legionerna. Han träffar kvinnan Ola som är underrättelseagent för legionerna och medlem i ett kvinnoförbund för självständighet. Hennes fästman Tadek kommer från den polska skytterörelsen. Förutom de fiktiva rollfigurer som är utformade efter förebild av verkliga legionärer förekommer också verkliga historiska gestalter i filmen. Däribland självständighetsledaren Józef Piłsudski, löjtnant Stanisław Kaszubski, pseudonym ”Król”, och många andra. Filmen berättar om de Polska legionernas öden under 1914-1916, från utmarschen från Oleandry i Kraków till slaget vid Kostiuchnivka.

Medverkande: Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Wiktoria Wolańska, Mirosław Baka, och Jan Frycz.

Filmen visas på polska med engelsk text.

Biljetter här.

Filmen visas i samarbete med Magnetes Pictures och Zita Folkets Bio.

Scheduled Evenemang >Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia