26.11.2019 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Filmvisning: Legiony av Dariusz Gajewski 🗺

LEGIONY är en universell berättelse om vänskap, drömmar, uppväxt och vuxenblivande under en svår tid. Polens kamp för självständighet under första världskriget är bakgrunden till den kärlekshistoria som utspelar sig i förgrunden.

Välkommen att se Dariusz Gajewskis film LEGIONY den 26 november på Zita Folkets Bio.

Józek har deserterat från tsarens armé och gått med i de nybildade Polska legionerna. Han träffar kvinnan Ola som är underrättelseagent för legionerna och medlem i ett kvinnoförbund för självständighet. Hennes fästman Tadek kommer från den polska skytterörelsen. Förutom de fiktiva rollfigurer som är utformade efter förebild av verkliga legionärer förekommer också verkliga historiska gestalter i filmen. Däribland självständighetsledaren Józef Piłsudski, löjtnant Stanisław Kaszubski, pseudonym ”Król”, och många andra. Filmen berättar om de Polska legionernas öden under 1914-1916, från utmarschen från Oleandry i Kraków till slaget vid Kostiuchnivka.

Medverkande: Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Wiktoria Wolańska, Mirosław Baka, och Jan Frycz.

Filmen visas på polska med engelsk text.

Biljetter här.

Filmen visas i samarbete med Magnetes Pictures och Zita Folkets Bio.

Scheduled Evenemang Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater