16.11.2019 Evenemang, Historia Kulturhuset Multeum, Eskilstunavägen 2, Strängnäs

Föreläsning om Katarina Jagellonica och konsert med sånger av Stanisław Moniuszko 🗺

2019 är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Eva Mattsson, författare till Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica, berättar om drottningens spännande liv. Efter föreläsningen framförs sånger av Moniuszkos av Marzena Frankowska, en polsk operasångerska tillsammans med Marek Mazur, en polsk pianist.

FÖRELÄSNING:

2019 är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica (1526-1583) kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Eva Mattsson, författare till Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica, berättar om drottningens spännande liv, alliansäktenskapet och hur hon influerat Sveriges arkitektur, kultur och religion. Med Katarina strömmar en ny kulturvåg in. Inredningar förfinas, klostren blommar och Europas främsta mästare flyttar till Sverige och uppför furstliga palats. Bärare av de nya trenderna är Katarina – Sveriges enda renässansdrottning.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik.

MUSIK:

I år firar man Stanisław Moniuszkos år eftersom det är 200 år sedan denne framstående kompositör, dirigent och skapare av den polska nationella operan föddes. Stanisław Moniuszko (1819 – 1872) har gått till historien som ”den polska nationella operans fader” och som den främste kompositören av vokal- musik i polsk musikhistoria. Moniuszkos enormt populära Śpiewnik domowy (Hemmets sångbok) omfattar 12 band och innehåller 267 sånger, varav många är tonsättningar av framstående polska poeters dikter. Hans två främsta operaverk – Halka och Straszny dwór (Den hemsökta herr- gården) – vidrör kärnan i polskhetens idiom, såväl textmässigt som musikaliskt.

Sånger av Moniuszkos framförs av Marzena Frankowska, en polsk operasångerska som sedan 2015 har uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa, tillsammans med Marek Mazur, en polsk pianist som har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar.

Programmet består av sångerna: Kukułka (Göken), Złota rybka (Guldfisken), Prząśniczka (Spinnerskan), Cztery pory roku (De fyra årstiderna), Polna różyczka (Vildrosen) samt aria ur Moniuszkos opera Beata: Ach ileż rozkoszy ma życie i świat (Åh, så mycket njutning finns i livet och världen).

I år finns det flera anledningar att fira. Förutom Katarina Jagellonicas kröning och Stanisław Moniuszkos 200 år är även 100-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Polen och Sverige.

Arrangerat av Strängnäs kommun tillsammans med Gustav Vasaföreningen och Polska institutet i Stockholm.

Scheduled Evenemang Historia
Kulturhuset Multeum, Eskilstunavägen 2, Strängnäs Map

Var med och fira Europeiska språkdagen! 🗓

I år firas Europeiska språkdagen i Stockholm tisdagen den 29 september, med ett online språkcafé.
29 09.2020 Evenemang

Onlineutställning: 40 års jubileum för Solidaritetsrevolutionen och

Den 31 augusti firade vi att för 40 år sedan undertecknades Augustiöverenskommelsen och Oavhängiga självförvaltande fackföreningen ”Solidaritet” kunde bildas.
23 09.2020 Evenemang, Historia

Bokmässan Play: Tokarczuk och älvorna 🗓

För första gången på trettiofem år kan Bokmässan i Göteborg inte arrangeras i fysisk form. I digitalt format besöker man istället i år Bokmässan den 24–27 september 2020 genom Bildningshubben och Litteraturfestivalen, kostnadsfritt på Bokmässan Play!
24 09.2020 27 09.2020 Evenemang, Litteratur