19.11.2019 - 31.12.2019 Evenemang, Konst Polens ambassad i Stockholm, Karlavägen 35, Stockholm

Utställningen Chleb och kanelbullar i Stockholm 🗺

I år infaller 100 årsjubileet av de förnyade diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Polen. Som ett led i firandet öppnas utställningen Bröd och kanelbullar utanför Polens ambassad i Stockholm den 19 november.

Knappt tusen kilometer fågelvägen: så långt är det över Östersjön mellan Warszawa och Stockholm. Så långt och ändå så nära. Nära, därför att Sverige och Polen ligger varandra nära geografiskt, vilket också de medverkande i utställningen Bröd och kanelbullar betonar. För dem är avståndet det minsta problemet. Det viktigaste är skillnaderna, även om – som en av dem säger – „kärleken övervinner allt”.
                                                                                                                                
Utställningen består av en serie foton av och berättelser om svenskar i Polen och polacker i Sverige. Intressanta porträtt av människor – svenskar och polacker – som i sina liv och arbete bestämt sig för att dra full nytta av kulturerna i båda länderna.

Sverige och Polen förenas av en lång och rik historia, år fyllda av vänskap men också av rivalitet. Under århundraden av en gemensam, ofta turbulent historia har det dock aldrig varit brist på människor – svenskar och polacker – som framgångsrikt har byggt broar mellan sina länder genom kulturellt utbyte, migration, giftermål, flykt eller resor. Svenskar och polacker är nära grannar och lär av varandra trots sina olikheter. Huvudpersonerna i Chleb och kanelbullar är det bästa beviset. Bland dem finns arbetare, affärsmän, forskare, skådespelare och konstnärer. Vanliga människor med ovanliga livsöden.

Varför dricker svenskar så mycket kaffe? Är polackerna spontana? Vad är frihet? Natur, semester och hav eller avskaffad censur, självständighet och kamp? Hur överlever man den svenska vintern? Är det möjligt att ha två hushåll i två länder samtidigt? Kan svensken skilja på “Kasia” och “kasza”? Vad lockar svenskar till Polen och polacker till Sverige? Svar på dessa och många andra intressanta frågor finns i huvudpersonernas berättelser. Människor som har vågat komma ut ur sina komfortzoner och tack vare detta fått nya erfarenheter, värdefulla kunskaper, kärlek och förståelse. Är det verkligen så mycket som skiljer svenskar och polacker åt? Övertyga dig själv.

Utställningen visas från 19 november till 31 december 2019 utanför polska ambassadens byggnad i Stockholm, Karlavägen 35 och är på svenska.

Idé och utformning: Svenska ambassaden i Polen
Text: Krystyna Romanowska
Foto: Adam Tuchliński
Grafisk formgivning: Studio Bazaczek
Översättning till svenska: Lennart Ilke

Utställningen i Stockholm är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i Warszawa, Polens ambassad i Stockholm och Polska institutet i Stockholm.

Utställningens samarbetspartner: Jula, Nordea, Oriflame, Unity Line, Wola Park, IKEA.

from to
Scheduled Evenemang Konst
Polens ambassad i Stockholm, Karlavägen 35, Stockholm Map

Digital utställning: Europa – Humanisternas arv 🗓

Nu fortsätter projektet som Polska institutet anordnade förra året i samarbete med EUNIC - RELOADED! EUROPEAN VALUES.
01 07.2020 31 07.2020 Evenemang, Historia

Grzegorz Rosiński och Daniel Chmielewski på Stockholms

Stockholms Internationella Seriefestival äger i år rum i en digital version den 30 och 31 maj 2020. Vi har det stora nöjet att berätta att polsk seriekonst är med i programmet även i år!
30 05.2020 31 05.2020 Evenemang, Litteratur

Onlineutställning: Wojtek Wieteska. Landssorg 🗓

Den 10 april 2020 var det 10 år sedan flygolyckan i Smolensk. För att hedra minnet av denna tragedi ordnar Polska institutet utställningen ‘Landssorg’ av den polske världsklassfotografen Wojtek Wieteska.
15 05.2020 15 06.2020 Evenemang, Konst