19.11.2019 - 31.12.2019 Evenemang, Konst Polens ambassad i Stockholm, Karlavägen 35, Stockholm

Utställningen Chleb och kanelbullar i Stockholm 🗺

I år infaller 100 årsjubileet av de förnyade diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Polen. Som ett led i firandet öppnas utställningen Bröd och kanelbullar utanför Polens ambassad i Stockholm den 19 november.

Knappt tusen kilometer fågelvägen: så långt är det över Östersjön mellan Warszawa och Stockholm. Så långt och ändå så nära. Nära, därför att Sverige och Polen ligger varandra nära geografiskt, vilket också de medverkande i utställningen Bröd och kanelbullar betonar. För dem är avståndet det minsta problemet. Det viktigaste är skillnaderna, även om – som en av dem säger – „kärleken övervinner allt”.
                                                                                                                                
Utställningen består av en serie foton av och berättelser om svenskar i Polen och polacker i Sverige. Intressanta porträtt av människor – svenskar och polacker – som i sina liv och arbete bestämt sig för att dra full nytta av kulturerna i båda länderna.

Sverige och Polen förenas av en lång och rik historia, år fyllda av vänskap men också av rivalitet. Under århundraden av en gemensam, ofta turbulent historia har det dock aldrig varit brist på människor – svenskar och polacker – som framgångsrikt har byggt broar mellan sina länder genom kulturellt utbyte, migration, giftermål, flykt eller resor. Svenskar och polacker är nära grannar och lär av varandra trots sina olikheter. Huvudpersonerna i Chleb och kanelbullar är det bästa beviset. Bland dem finns arbetare, affärsmän, forskare, skådespelare och konstnärer. Vanliga människor med ovanliga livsöden.

Varför dricker svenskar så mycket kaffe? Är polackerna spontana? Vad är frihet? Natur, semester och hav eller avskaffad censur, självständighet och kamp? Hur överlever man den svenska vintern? Är det möjligt att ha två hushåll i två länder samtidigt? Kan svensken skilja på “Kasia” och “kasza”? Vad lockar svenskar till Polen och polacker till Sverige? Svar på dessa och många andra intressanta frågor finns i huvudpersonernas berättelser. Människor som har vågat komma ut ur sina komfortzoner och tack vare detta fått nya erfarenheter, värdefulla kunskaper, kärlek och förståelse. Är det verkligen så mycket som skiljer svenskar och polacker åt? Övertyga dig själv.

Utställningen visas från 19 november till 31 december 2019 utanför polska ambassadens byggnad i Stockholm, Karlavägen 35 och är på svenska.

Idé och utformning: Svenska ambassaden i Polen
Text: Krystyna Romanowska
Foto: Adam Tuchliński
Grafisk formgivning: Studio Bazaczek
Översättning till svenska: Lennart Ilke

Utställningen i Stockholm är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i Warszawa, Polens ambassad i Stockholm och Polska institutet i Stockholm.

Utställningens samarbetspartner: Jula, Nordea, Oriflame, Unity Line, Wola Park, IKEA.

from to
Scheduled Evenemang Konst
Polens ambassad i Stockholm, Karlavägen 35, Stockholm Map

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater