19.11.2019 - 31.12.2019 Evenemang, Konst Polens ambassad i Stockholm, Karlavägen 35, Stockholm

Utställningen Chleb och kanelbullar i Stockholm 🗺

I år infaller 100 årsjubileet av de förnyade diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Polen. Som ett led i firandet öppnas utställningen Bröd och kanelbullar utanför Polens ambassad i Stockholm den 19 november.

Knappt tusen kilometer fågelvägen: så långt är det över Östersjön mellan Warszawa och Stockholm. Så långt och ändå så nära. Nära, därför att Sverige och Polen ligger varandra nära geografiskt, vilket också de medverkande i utställningen Bröd och kanelbullar betonar. För dem är avståndet det minsta problemet. Det viktigaste är skillnaderna, även om – som en av dem säger – „kärleken övervinner allt”.
                                                                                                                                
Utställningen består av en serie foton av och berättelser om svenskar i Polen och polacker i Sverige. Intressanta porträtt av människor – svenskar och polacker – som i sina liv och arbete bestämt sig för att dra full nytta av kulturerna i båda länderna.

Sverige och Polen förenas av en lång och rik historia, år fyllda av vänskap men också av rivalitet. Under århundraden av en gemensam, ofta turbulent historia har det dock aldrig varit brist på människor – svenskar och polacker – som framgångsrikt har byggt broar mellan sina länder genom kulturellt utbyte, migration, giftermål, flykt eller resor. Svenskar och polacker är nära grannar och lär av varandra trots sina olikheter. Huvudpersonerna i Chleb och kanelbullar är det bästa beviset. Bland dem finns arbetare, affärsmän, forskare, skådespelare och konstnärer. Vanliga människor med ovanliga livsöden.

Varför dricker svenskar så mycket kaffe? Är polackerna spontana? Vad är frihet? Natur, semester och hav eller avskaffad censur, självständighet och kamp? Hur överlever man den svenska vintern? Är det möjligt att ha två hushåll i två länder samtidigt? Kan svensken skilja på “Kasia” och “kasza”? Vad lockar svenskar till Polen och polacker till Sverige? Svar på dessa och många andra intressanta frågor finns i huvudpersonernas berättelser. Människor som har vågat komma ut ur sina komfortzoner och tack vare detta fått nya erfarenheter, värdefulla kunskaper, kärlek och förståelse. Är det verkligen så mycket som skiljer svenskar och polacker åt? Övertyga dig själv.

Utställningen visas från 19 november till 31 december 2019 utanför polska ambassadens byggnad i Stockholm, Karlavägen 35 och är på svenska.

Idé och utformning: Svenska ambassaden i Polen
Text: Krystyna Romanowska
Foto: Adam Tuchliński
Grafisk formgivning: Studio Bazaczek
Översättning till svenska: Lennart Ilke

Utställningen i Stockholm är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i Warszawa, Polens ambassad i Stockholm och Polska institutet i Stockholm.

Utställningens samarbetspartner: Jula, Nordea, Oriflame, Unity Line, Wola Park, IKEA.

from to
Scheduled Evenemang Konst
Polens ambassad i Stockholm, Karlavägen 35, Stockholm Map

Onlineutställning: Vita bussarna – åter till livet

Välkommen till Polska institutets nya onlineutställning "Vita bussarna – åter till livet" om aktionen Vita bussarna som Svenska Röda Korset organiserade våren 1945. Från och med den 2 november varje dag under de kommande 9 dagarna kommer vi att presentera en av utställningens alla delar online på vår Facebook.
02 11.2020 10 11.2020 Evenemang, Historia

6:e upplagan av REX Animation Film Festival

Polska institutet är glad att delta i årets REX Animation Film Festival. Välkommen till den 6:e upplagan av vår europeiska festival REX Animation Film Festival som äger rum 29 oktober - 1 november 2020 i Stockholm.
29 10.2020 01 11.2020 Evenemang, Film

Online: Chopinafton med Dorota Zarowiecka 🗓

Svensk-Polska föreningen i Uppsala och Stockholm i samverkan med Polska institutet inbjuder till Chopinafton med Dorota Zarowiecka, den 22 oktober kl 18.00.
22 10.2020 Evenemang, Musik