23.01.2020 Evenemang, Film Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6, Uppsala

Filmvisning av Women Power i Uppsala

Välkommen att se Marta Dzido och Piotr Śliwowskis film WOMEN POWER den 23 januari på Slottsbiografen i Uppsala.

Denna dramadokumentär berättar om polska kvinnor som under 1800-talet och början av 1900-talet, när Polen inte fanns på Europas karta, kämpade för bevarande av polsk kultur, språk och identitet, liksom för jämställdhet och rätt till högre utbildning för kvinnor. De uppträdde som sociala aktivister, soldater och kvinnosakskvinnor. Deras insatser ledde till att riksföreståndaren Józef Piłsudski i november 1918 skrev under ett dekret om allmän rösträtt ”oavsett kön” i det återfödda självständiga Polen.

Filmen visas i samarbete med Uppsala Kvinnliga Akademikerförening och Svensk-Polska föreningen i Uppsala.

Polsk titel: Siłaczki
Regi: Marta Dzido, Piotr Śliwowski
Manus: Marta Dzido, Piotr Śliwowski
Medverkande:  Maria Seweryn, Marta Ojrzyńska, Klara Bielawka
Längd: 75 min
Produktionsår: 2018, Polen

På polska med engelsk text.

Fri entré!

Scheduled Evenemang Film
Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6, Uppsala Map

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater