17.07.2020 Aktuellt, Polsk konst

Zdzisław Beksińskis liv och verk

På måndagar under maj- och junimånad publicerade vi inlägg inom serien #måndagarmedBeksiński. Nu när serien är slut har vi här samlat ihop alla de intressanta fakta om Beksiński i en artikel.

Ni kan få veta mer om själva konstnären, titta på hans verk samt läsa vidare via länkar som finns bifogade i slutet. Stort tack till Historiska museet i Sanok samt till produktionsbolaget DAREK DIKTI Biuro pomysłów.

Kommer du ihåg förra årets spännande utställning Apokalyptiska drömmar om den polska konstnären Zdzisław Beksiński? Den blev en stor succé och därför publicerar vi den här artikeln om konstnärens liv och konst nu, ett år efter utställningen. Dyk in i konstnärens mystiska värld med oss!

Det är mörkt nu, jag går längs byrålådan. Ovanför mig hörs flygplanets visslande. Myrorna släpar på en död spindel. De stora feta hala fiskarna rör vid min kropp. Min bror ligger på bassängens betonggolv. Solstrålarna reflekteras mot hans revben och bryts i vattnet.

(ur Zdzisław Beksińskis bok Berättelser)

#1 Zdzisław Beksiński

Zdzisław Beksiński är mest känd för sin mörka måleri men hans konst omfattar många olika former. I slutet av 90-talet blev han också intresserad av datorgrafik. Några av hans grafiska verk visade vi på utställningen i fjol. Här visas dem igen, digitalt!


#2 Sanok

Det var en gång en liten stad i södra Polen som hette Sanok. 1929 hände något spännande i den lilla staden. Ett litet konstgeni föddes. Han hette Zdzisław Beksiński och skulle senare bli en av de största polska konstnärerna.

Beksiński var inte så förtjust i Sanok på grund av några otrevliga barndomsminnen. Trots det lämnade han i sitt testamente över sex tusen av hans konstverk till Historiska museet i Sanok och dess dåvarande direktör samt hans vän Wiesław Banach. Idag är en stor del av museet ägnad helt åt Beksińskis konst och liv. Man kan t.ex. se konstnärens originella verkstad!


#3 Rötter

Zdzisław Beksiński föddes i Sanok men var han den första från familjen Beksiński som bodde där? Nej, inte alls!

På 1800-talet flyttade Zdzisławs gammelfarfar Mateusz Beksiński till Sanok. Där grundade han en liten firma som senare blev till det stora polska bussföretaget “Autosan”. Han gifte sig och skaffade barn och inledde därmed familjen Beksińskis historia i Sanok.

Familjen stannade i Sanok och blev så småningom en del av stadens elit. Deras bostad kallades för ‘huset vid floden’ och där växte Zdzisław Beksiński upp många år senare.

Han föddes 24 februari 1929 och som son till Stanisław och Stanisława Beksiński. Ingen av föräldrarna arbetade med konst men båda var ändå skickliga på teckning, målning och musik.


#4 Idrottsman eller konstnär

Beksińskis föräldrar ville hans bästa och tänkte på sonens framtid från början. Zdzisławs mor föreställde sig sin lilla son som konstnär medan hans far ville träna honom till en riktig idrottsstjärna. Det var såklart den förstnämnda vägen som Beksiński följde. Han var väl duktig på att rita, måla och skapa från början. Titta bara på tre av hans första projekt!

‘Pappa och mamma’ (orig. Tatuś i mamusia, 1930) är en teckning av Zdzisław när han var bara 1 år 9 månader.
‘En liten buss’ (orig. Autobusik, 1931) är ritad av 2,5 årig bilälskare.
När han var fyra år målade han den flygmaskinen. Kanske även bättre än många vuxna! 


#5 Beksiński / Grottger

Ung Beksiński letade ständigt efter nya inspirationer som skulle hjälpa honom att bygga upp sin egen konstnärliga stil. Den som påverkade hans målning mycket var en av de största polska konstnärerna från 1800-talet – Artur Grottger. Beksiński var speciellt imponerad av den romantiska stämningen som finns i Grottgers konst. På bilden kan ni se jämförelse av Beksińskis verk som föreställer Tatrabergen och Grottgers Lithuania.

Zdzisław Beksiński
Artur Grottger


#6 Kriget 

Under kriget använde tyskar Sanoks tågfabrik till att tillverka stridsvagnar. Ung Beksiński som var intresserad av mekanik tog många foton av de tyska fordonen för att sedan analysera bilderna och skissa stridsvagnar. Beksiński berättade att kriget inte påverkade honom så mycket eftersom i Sanok var det relativt lugnt under den tiden. Det hände dock en olycka när Zdzisław gick ut för att leta efter krigets föremål. En av kullor exploderade i Beksińskis hand och förstörde hans två fingrar. Lyckligtvis förhindrade detta inte konstnären att bli en av de bästa polska målarna. Vilken tur för alla Beksińsk-beundrare!


#7 Kraków: studier och kärlek

Efter kriget flyttade Beksiński till Kraków för att börja läsa till arkitekt på Krakóws tekniska universitet. Där träffade han en ung student vid utbildningen inom romanska språk – Zofia Helena Stankiewicz. Omedelbart blev de kära i varandra och 1951 gifte de sig. Zofia som blev Zdzisławs bästa vän men även hans musa finns på många av hans fotografier från 50-talet. De bilderna är ganska fascinerande för att i vissa fall syns det inte ens riktigt vem som egentligen var modellen.


#8 Nej till en transatlantisk resa

1961 fick Beksiński ett förslag om ett halvårs stipendievistelse betald av Solomon R. Guggenheim Museum i New York, men han tackade nej.

Senare förklarade han bristen på intresse för resor: ”jag försvarade mig med näbbar och klor för jag ville inte åka någonstans, men det förstår han (konsthistorikern Bogucki) inte, för som alla andra polacker vill han resa och ha en bil och tror att alla vill likadant. (…) Men jag vill ju bara hålla på och arbeta för mig själv och har en eudaimonisk syn på världen, och jag brukar göra det jag gillar, inte det man måste.”


#9 Olika konstformer

Zdzisław Beksiński var en mångsidig konstnär och skapade inte bara målningar utan även fotografier, datorgrafik och skulpturer. Under 60-talet inspirerades han av Henry Moore och arbetade med abstrakta former. Utmärkande var tendensen att söka negativa utrymmen, något ganska ovanligt inom skulpturen. Därför betecknas hans verk ibland som antiskulpturer.


#10 Foto, måleri, skulptur… och bussdesign

När Beksiński var anställd som formgivare på bussfabriken Autosan i Sanok ritade han busskarosser. De flesta av hans modeller kom dock inte längre än till prototypstadiet eftersom fabrikens styrelse inte uppskattade hans idéer.


#11 Tomasz och Zdzisław – far och son / två goda vänner

Zdzisław Beksiński var inte särskilt förtjust i idén att skaffa barn. Trots det blev han jätteglad när Tomasz, hans enda son, föddes 1958. Zdzisław ville då att de skulle bli mer som vänner än bara far och son, att de till exempel skulle dela sina passioner och tankar med varandra. Trots att det inte blev så som han förväntade sig hade Zdzisław och Tomasz ett gemensamt intresse och det var musik.

Under arbetet lyssnade Beksiński alltid på mycket hög musik från en specialmonterad högtalarutrustning i sin ateljé. Detta ledde till att som vuxen blev Tomasz en kultfigur inom den polska musikindustrin. Han var en uppskattad musikjournalist, DJ och översättare från engelska. Vill du se ett av hans första DJ-jobb?

https://youtu.be/sVoDfw2blvE


#12 Beksiński kom aldrig på sina vernissager

Konstnären har själv sagt: ”Hundratals, kanske tusentals gånger har jag framhållit att jag inte går på vernissager av egna eller andras utställningar, för det är en fruktansvärd stress för mig. Jag klarar inte av sådana situationer.”


#13 Profeten Beksiński?

Efter attentatet mot World Trade Center ringde många till Beksiński och sade: Det här har du förutsett. Beksiński svarade: Jag kan inte förutse något. Jag har inga profetiska gåvor. Det är en slump, det har ingenting med vartannat att göra.

Att betrakta eldsvådan i Notre Dame i ljuset av Beksińskis brinnande katedraler vore ytterligare ett missbruk av konstnärens verk, även om jag inte är förvånad att människor gör sådana associationer och säkert kommer att fortsätta göra det. Jag anser att det är tillfälligheter. Eftersom Beksiński i allt sitt skapande hela tiden berättar om det som går förlorat, om förstörelse och död, kan vilken katastrof som helst tolkas in i hans målningar. – Wiesław Banach, chef för Historiska museet i Sanok, i en intervju med lokaltidningen Tygodnik Sanocki.


#14 ”Y” – Beksińskis sista tavla

En bit av en ”plåt eller inte plåt” – som han brukade kalla det – med hål och rostfläckar, där ojämnheterna formar ett tydligt kors. Bilden är nästan abstrakt, liksom målningarna från konstnärens tidiga år, en trasig plåt fäst vid underlaget. Detta Beksińskis sista verk, som han avslutade bara några timmar före sin död (21 februari 2005), avslutar och kröner ett livsverk, men det pekar också mot något nytt, något som han aldrig fick möjlighet att utveckla.


#15 För dem som vill veta mer

Att läsa:

Att titta:

  • Beksiński i VR: https://nck.krakow.pl/wirtualne-zwiedzanie-galerii-zdzislawa-beksinskiego/
  • Andra foton av Beksiński: https://culture.pl/en/gallery/selected-photographic-works-by-zdzislaw-beksinski-image-gallery
  • Om Beksińskis foto: https://culture.pl/en/video/the-photography-of-zdzislaw-beksinski-video
  • Beksińskis datorgrafik: https://culture.pl/en/gallery/computer-graphics-by-zdzislaw-beksinski-image-gallery
  • En dokumentärfilm Familjen Beksiński. Ett audiovisuellt album (Beksińscy. Album Wideofoniczny) i regi av Marcin Borchardt baserad på Magdalena Grebałkowskas biografi Beksińscy. Portret podwójny (Familjen Beksiński. Ett dubbelporträtt) som blev en bestseller i Polen. Den koncentrerar sig på den komplicerade relationen mellan Zdzisław Beksiński och sonen Tomasz, en känd musikjournalist, som ofta led av depressioner och gjorde flera självmordsförsök. Under nästan ett halvsekel dokumenterade Zdzisław Beksiński sin familjs högst prosaiska vardagsliv. Han gjorde det i olika former – skrev brev, fotograferade, spelade in ljuddagböcker och filmer. Denna film är ett måste för alla beundrare av Zdzisław Beksiński och för konstintresserade överhuvud taget.
  • En långfilmsdebut Den sista familjen av regissören Jan P Matuszyński med manus av Robert Bolesto. Filmen fick priserna för Bästa film, Bästa manliga och Bästa kvinnliga huvudroll på Polens viktigaste filmfestival i Gdynia 2016. Filmen skildrar den märklige konstnären Zdzisław Beksiński och hans liv med sin dysfunktionella, komplicerade familj från 1970-talet och framåt. ”Ett stycke filmisk magi – levande, brokigt, skört och oroväckande”, enligt presentationen på Göteborgs filmfestival.
Foto: www.dmochowskigallery.net
Scheduled Aktuellt Polsk konst

Wisława Szymborska 100 år – invigning av

Det är i år 100 år sedan den polska poeten Wisława Szymborska föddes. På Kulturbiblioteket uppmärksammas detta genom en utställning av bilder tagna av fotografen Joanna Helander. Utställningen och invigningen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Polska institutet. Utställningen pågår mellan 9 december 2023 och 6 januari 2024.
09 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik