2.09.2020 - 13.09.2020 Evenemang, Historia Kristi Lekamens Församling, S:t Drottensgatan 12, Visby

Helige Johannes Paulus II – 100 år

100-årsminnet av påven Johannes Paulus II:s födelsedag inföll i maj 2020. I samband med detta förbereder Polska institutet en minnesutställning som kommer att visas i Kristi Lekamens kyrka i Visby 2-13 september 2020. Utställningen presenterar en del av påvens liv och visar hur han kunde nå ut till alla, oberoende av ålder och nationalitet.

Totus Tuus Maria – jag är helt din Maria, sade Johannes Paulus II i Fatima ett år efter attentatet i Rom 1981. Valspråket Totus Tuus var en kärleksförklaring till Guds moder Maria. Sin egen mor miste han som nioårig pojke. Han växte upp med sin far och bror. Sonen, studenten, poeten och arbetaren Karol Wojtyla som trots ett liv präglat av förluster, sorger och lidande blev påve, fredsmäklare och framförallt Guds tjänare.

Ihågkommen som människan som alltid gav av sig själv till andra. Han kämpade för de mänskliga rättigheterna, för de fattiga i tredje världen och han arbetade ihärdigt för demokratin i Östeuropa. Han kommunicerade det kristna budskapet till miljoner människor i världens alla kontinenter. Instiftandet av Världsungdomsdagarna är ett arv som lever kvar efter honom.

Som första påve besökte Johannes Paulus II Norden 1989. I Sverige fick Stockholm, Uppsala och Vadstena påvligt besök. Kristi Lekamens församling i Visby har sedan 2019 välsignats av en relik av den Helige Johannes Paulus II.  

Hans tankar, ord och goda gärningar lever kvar i många människors hjärtan och talar till oss än idag. 


Stort tack till alla som möjliggjorde utställningen!

Koncept och text: Anna Glowacki
Korrekturläsning: Tomas Håkanson
Bilder: Zdzisław Sowiński 

Projektet genomfördes i nära samarbete med Kristi Lekamens Församling i Visby och Svensk-Polska Föreningen på Gotland. 


Vill du besöka utställningen så ring oss på tel 070 523 23 69 och boka in en tid. Varje dag mellan 3-13 september erbjuder vi två guidade visningar kl 13 och kl 17.

I samband med utställningen erbjuder vi även en serie minnesevenemang. Arrangemangen är ett samarbete med  Polska Institutet, Svensk-Polska föreningen på Gotland, och Kristi Lekamens församling. 

  • Torsdag, 3 september  kl. 19.00: Konsert med påven Johannes Paulus II:s dikter på svenska och på polska. Organist Niclas Gustafsson och violinist Emilio Estrada medverkar. Tinta Lenberg och Alexandra Fridebrand – recitatörer. Föredrag av Docent Mariusz Boguszewski: Budskap om Helige Johannes Paulus II för den moderna världen. Kristi Lekamens katolska kyrka, S:t Hansgatan 60, Visby. Kontakt: gotland@svensk-polska.se. Fri entré, men man måste beställa plats i förväg. 
  • Lördag, 5 september kl. 17.00: Långfilm Karol – mannen som blev påve. Regi: Giacomo Battiato, 186 min, svensk text, 2005. Vårdklockans kyrkan, Adelsgatan 43, Visby. Fri entré, anmälan till gotland@svensk-polska.se.
  • Söndag, 6 september kl. 11.00: Högmässa (svensk-polsk) till ära av Helige Johannes Paulus II,  Kristi Lekamens kyrka, S:t Drottensgatan 12, Visby.  p. Tomas Słupkowski, ofm.  Endast 35 personer i markerade platser.


Foton: Zdzisław Sowiński

from to
Scheduled Evenemang Historia
Kristi Lekamens Församling, S:t Drottensgatan 12, Visby Map

44:e upplagan av Göteborg Film Festival 🗓

Göteborg Film Festival är det största filmevenemanget i Norden. Den 44:e upplagan av festivalen kommer att äga rum den 29 januari - 8 februari 2021.
29 01.2021 08 02.2021 Evenemang, Film

KIDS V4 – filmdagar med animerade filmer

I samband med Polens ordförandeskap i Visegrádgruppen (V4) f.o.m. den 1 juli i år och V4-gruppens kommande 30-årsjubileum hälsar Polska institutet i Stockholm alla barn och ungdomar välkomna till onlinevisningar av animerade filmer för barn, KIDS V4, den 28 – 30 december 2020.
28 12.2020 30 12.2020 Evenemang, Film

“Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” –

Bland Frédéric Chopins kompositioner har musikstycken som inspirerats av salongsdanser en framträdande plats. Chopin, som själv var en duktig dansare och var ofta sedd i salonger och på baler i Warszawa, Wien och Paris, kunde på ett träffande och samtidigt kreativt sätt återge dansernas karaktär i sin musik.
29 12.2020 Evenemang, Musik