31.08.2020 Aktuellt, Polsk konst

Solidaritets affischer

I samband med att det har gått 40 år sedan den fria fackföreningen Solidaritet bildades presenterar vi en serie "Solidaritets affischer" (Plakaty Solidarności) med unika affischer från åren 1980-1989, den första perioden av fackföreningens verksamhet och tiden av undantagstillståndet.

Affischerna påminner om viktiga händelser ur Polens historia som den kommunistiska regimen ljög eller höll tyst om. De utgör ett kalendarium över polackernas strävan efter sanning, godhet, frihet samt demokrati, social rättvisa och jämlikhet.

Bland konstnärerna bakom affischerna var bl a: Krzysztof Baran, Czesław Bielecki, Jan Bokiewicz, Jacek Ćwikła, Wiesław Gołuch, Krystyna Janiszewska, Jerzy Janiszewski, Michał Jędrczak, Roman Kalarus, Gerard Lewandowski, Piotr Młodożeniec, Eugeniusz Skorwider, Eugeniusz Get Stankiewicz och Michał Więckowski. 

Scheduled Aktuellt Polsk konst

Warszawaupproret 1944 – Artur Szulcs ny bok

I oktober släpptes en ny bok av historikern Artur Szulc - “Warszawaupproret 1944” (Historiska Media, 2021) där han målar upp en överskådlig bild av striderna som skedde i Warszawa 1944.
28 10.2021 Aktuellt

Årets vinnare av Språkdagstävlingen 🗓

Förra veckan firade vi Europeiska språkdagen 2021 i Stockholm med ett språkcafé livesänt från Europahuset i Stockholm.
04 10.2021 Aktuellt

Fryderyk Chopins internationella pianotävling 🗓

Den 2 oktober startar den 18:e upplagan av Fryderyk Chopins internationella pianotävling i Warszawa. Det är en av världens största musiktävlingar som sedan 1927 både främjar Chopins musik och upptäcker världens främsta pianister bland unga musiker.
02 10.2021 23 10.2021 Aktuellt, Polsk konst