11.11.2020 Evenemang, Musik, Teater

PADDYMANIA – en konsert med låtar ur musikalen VIRTUOSO

I samband med Polens självständighetsdag som firas årligen den 11 november för att uppmärksamma att Polen återupprättade sin självständighet 1918, efter 123 år av delningar, vill vi rekommendera PADDYMANIA.

PADDYMANIA är en konsert med låtar ur musikalen VIRTUOSO som tillägnas Ignacy Jan Paderewski, en av polska självständighetsfäder, den enastående pianisten och kompositören som var också en framstående politiker och premiärminister.

Musikalen som skrivits av Matthew Hardy hade sin urpremiär den 12 september 2020 på Musikteatern i Poznań.

Paddymania är beteckningen på det hysteriska intresset i USA för hundra år sedan för Ignacy Jan Paderewski, polsk pianist, kompositör, självständighetsaktivist och politiker. Musikteatern i Poznań har gjort en musikvideo med titeln Paddymania för att berätta mer om denna spännande gestalt för den breda publiken.

Fira tillsammans med Paderewski Polens återvunna självständighet.

Här är hela videon:

Scheduled Evenemang Musik Teater

Onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen ängel”

Den 24 mars är det Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen då vi minns de polska hjältarna från andra världskriget. En av dem var socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
24 03.2021 Evenemang, Historia, Teater

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang