12.12.2020 Evenemang, Musik

Chopinafton med polska sånger – Marzena Frankowska och Marek Mazur i Strängnäs

I år är det 210 år sedan Frédéric Chopin (1810-1849) föddes. Vi uppmärksammar jubileet för en av världens mest älskade och berömda kompositörer och pianister med denna konsert.

Programmet består främst av sånger av Chopin, vilka hör till hans mindre kända verk, men även sånger av andra polska tonsättare, bl.a. Ignacy Jan Paderewski (1860-1941). Denne var en framstående pianist och kompositör, men även verksam som politiker. I det återuppståndna Polen efter första världskriget var han landets förste premiärminister och utrikesminister.

Konsertprogrammet innehåller också några överraskningar.

Medverkande:

Marzena Frankowska, fot. Ksenia Szawszyszwili

Marzena Frankowska – polsk sångerska – 2017 avslutade sin sångutbildning vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. I 12 år har hon också utbildat sig till violinist. Sedan 2015 har hon uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa.

Marek Mazur, fot. Oskar Jaśkiewicz

Marek Mazur – polsk pianist – sedan 2012 har gett konserter i Poznań, födelsestaden Wałbrzych och andra polska städer. Han har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar. 2017 avslutade han sina påbyggnadsstudier vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. Han tillbringade ett år vid musikhögskolan i Malmö och utvecklade sitt pianospel ytterligare under professor Hans Pålssons ledning.


Konserten som arrangeras av Polska institutet i samarbete med Kulturhuset Multeum/ Strängnäs Kommun måste skjutas upp på grund av sjukdom. Håll utkik efter det nya datumet på vår webbsida och sociala medier.

Scheduled Evenemang Musik

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater

100-årsminnet av den polska poeten Krzysztof Kamil

Den 22 januari i år är det 100 år sedan Krzysztof Kamil Baczyński, den legendariska polska poeten som tillhörde den så kallade Columbus-generationen, föddes. I år har han utnämnts till en av årets litterära hedersjubilarer i Polen.
22 01.2021 Evenemang, Historia, Litteratur

44:e upplagan av Göteborg Film Festival 🗓

Göteborg Film Festival är det största filmevenemanget i Norden. Den 44:e upplagan av festivalen kommer att äga rum den 29 januari - 8 februari 2021.
29 01.2021 08 02.2021 Evenemang, Film