12.12.2020 Evenemang, Musik

Chopinafton med polska sånger – Marzena Frankowska och Marek Mazur i Strängnäs

I år är det 210 år sedan Frédéric Chopin (1810-1849) föddes. Vi uppmärksammar jubileet för en av världens mest älskade och berömda kompositörer och pianister med denna konsert.

Programmet består främst av sånger av Chopin, vilka hör till hans mindre kända verk, men även sånger av andra polska tonsättare, bl.a. Ignacy Jan Paderewski (1860-1941). Denne var en framstående pianist och kompositör, men även verksam som politiker. I det återuppståndna Polen efter första världskriget var han landets förste premiärminister och utrikesminister.

Konsertprogrammet innehåller också några överraskningar.

Medverkande:

Marzena Frankowska, fot. Ksenia Szawszyszwili

Marzena Frankowska – polsk sångerska – 2017 avslutade sin sångutbildning vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. I 12 år har hon också utbildat sig till violinist. Sedan 2015 har hon uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa.

Marek Mazur, fot. Oskar Jaśkiewicz

Marek Mazur – polsk pianist – sedan 2012 har gett konserter i Poznań, födelsestaden Wałbrzych och andra polska städer. Han har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar. 2017 avslutade han sina påbyggnadsstudier vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. Han tillbringade ett år vid musikhögskolan i Malmö och utvecklade sitt pianospel ytterligare under professor Hans Pålssons ledning.


Konserten som arrangeras av Polska institutet i samarbete med Kulturhuset Multeum/ Strängnäs Kommun måste skjutas upp på grund av sjukdom. Håll utkik efter det nya datumet på vår webbsida och sociala medier.

Scheduled Evenemang Musik

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur

3:e onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen

Den 19 april är minnesdagen för början av Upproret i Warszawas getto 1943 och för Förintelsens offer. I samband med det vill vi påminna om en av de polska hjältarna som räddade judar under andra världskriget, socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – utnämnd till Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
19 04.2021 Evenemang, Historia, Teater

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur