12.12.2020 Evenemang, Musik

Chopinafton med polska sånger – Marzena Frankowska och Marek Mazur i Strängnäs

I år är det 210 år sedan Frédéric Chopin (1810-1849) föddes. Vi uppmärksammar jubileet för en av världens mest älskade och berömda kompositörer och pianister med denna konsert.

Programmet består främst av sånger av Chopin, vilka hör till hans mindre kända verk, men även sånger av andra polska tonsättare, bl.a. Ignacy Jan Paderewski (1860-1941). Denne var en framstående pianist och kompositör, men även verksam som politiker. I det återuppståndna Polen efter första världskriget var han landets förste premiärminister och utrikesminister.

Konsertprogrammet innehåller också några överraskningar.

Medverkande:

Marzena Frankowska, fot. Ksenia Szawszyszwili

Marzena Frankowska – polsk sångerska – 2017 avslutade sin sångutbildning vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. I 12 år har hon också utbildat sig till violinist. Sedan 2015 har hon uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa.

Marek Mazur, fot. Oskar Jaśkiewicz

Marek Mazur – polsk pianist – sedan 2012 har gett konserter i Poznań, födelsestaden Wałbrzych och andra polska städer. Han har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar. 2017 avslutade han sina påbyggnadsstudier vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. Han tillbringade ett år vid musikhögskolan i Malmö och utvecklade sitt pianospel ytterligare under professor Hans Pålssons ledning.


Konserten som arrangeras av Polska institutet i samarbete med Kulturhuset Multeum/ Strängnäs Kommun måste skjutas upp på grund av sjukdom. Håll utkik efter det nya datumet på vår webbsida och sociala medier.

Scheduled Evenemang Musik

44:e upplagan av Göteborg Film Festival 🗓

Göteborg Film Festival är det största filmevenemanget i Norden. Den 44:e upplagan av festivalen kommer att äga rum den 29 januari - 8 februari 2021.
29 01.2021 08 02.2021 Evenemang, Film

KIDS V4 – filmdagar med animerade filmer

I samband med Polens ordförandeskap i Visegrádgruppen (V4) f.o.m. den 1 juli i år och V4-gruppens kommande 30-årsjubileum hälsar Polska institutet i Stockholm alla barn och ungdomar välkomna till onlinevisningar av animerade filmer för barn, KIDS V4, den 28 – 30 december 2020.
28 12.2020 30 12.2020 Evenemang, Film

“Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” –

Bland Frédéric Chopins kompositioner har musikstycken som inspirerats av salongsdanser en framträdande plats. Chopin, som själv var en duktig dansare och var ofta sedd i salonger och på baler i Warszawa, Wien och Paris, kunde på ett träffande och samtidigt kreativt sätt återge dansernas karaktär i sin musik.
29 12.2020 Evenemang, Musik