12.12.2020 Evenemang, Musik

Chopinafton med polska sånger – Marzena Frankowska och Marek Mazur i Strängnäs

I år är det 210 år sedan Frédéric Chopin (1810-1849) föddes. Vi uppmärksammar jubileet för en av världens mest älskade och berömda kompositörer och pianister med denna konsert.

Programmet består främst av sånger av Chopin, vilka hör till hans mindre kända verk, men även sånger av andra polska tonsättare, bl.a. Ignacy Jan Paderewski (1860-1941). Denne var en framstående pianist och kompositör, men även verksam som politiker. I det återuppståndna Polen efter första världskriget var han landets förste premiärminister och utrikesminister.

Konsertprogrammet innehåller också några överraskningar.

Medverkande:

Marzena Frankowska, fot. Ksenia Szawszyszwili

Marzena Frankowska – polsk sångerska – 2017 avslutade sin sångutbildning vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. I 12 år har hon också utbildat sig till violinist. Sedan 2015 har hon uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa.

Marek Mazur, fot. Oskar Jaśkiewicz

Marek Mazur – polsk pianist – sedan 2012 har gett konserter i Poznań, födelsestaden Wałbrzych och andra polska städer. Han har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar. 2017 avslutade han sina påbyggnadsstudier vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. Han tillbringade ett år vid musikhögskolan i Malmö och utvecklade sitt pianospel ytterligare under professor Hans Pålssons ledning.


Konserten som arrangeras av Polska institutet i samarbete med Kulturhuset Multeum/ Strängnäs Kommun måste skjutas upp på grund av sjukdom. Håll utkik efter det nya datumet på vår webbsida och sociala medier.

Scheduled Evenemang >Musik

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia