29.01.2021 - 8.02.2021 Evenemang, Film

44:e upplagan av Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival är det största filmevenemanget i Norden. Den 44:e upplagan av festivalen kommer att äga rum den 29 januari - 8 februari 2021.

På grund av den ökade spridningen av covid-19 kommer festivalen 2021 att bli helt digital och alla intresserande kommer att kunna ta del av en digital festivalupplevelse. Men några av festivalens besökare kommer ändå att få en fysisk upplevelse i isolering, under namnet The Isolated Cinema.


I år visas 70 filmer från 39 länder på festivalen, bland dem två polska filmer:

  • ”Never Gonna Snow Again” i regi av Małgorzata Szumowska och Michał Englert

Polska mästaren Małgorzata Szumowska levererar en supersnygg dramakomedi om Tjernobylfödd massör som knådar liv i sexuellt frustrerade förortsbor.
Det snöar inte när Zhenia (Stranger Things-stjärnan Alec Utgoff), med sin portabla massagebänk över axeln, släpps in genom grindarna till den förmögna Warszawaförorten. Han är född nära Tjernobyl. Kanske är det därför han har begåvats med krafter som har en förlösande verkan på de olyckliga förortsbor som nästan alla röker, dricker och trånar sexuellt efter sin nya massör. Szumowska har jobbat med fotografen Michał Englert i hyllade filmer som Body (GFF 2016) och The Other Lamb (GFF 2020). Nu samregisserar de detta polska Oscarsbidrag, som med sin magiska realism, sociala iakttagelseförmåga, estetiska skärpa och uppsluppna humor har beskrivits som en korsning mellan Twin Peaks och Pasolinis Teorema.
(Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival)

  • ”Sweat” i regi av Magnus von Horn

Krisande fitnessinfluencer söker oförfalskad intimitet via skärmen i Magnus von Horns återkomst efter guldbaggebelönade debuten Efterskalv.
Sylwia Zając har hundratusentals följare på Instagram. Hon är karismatisk, energisk och genuint besjälad av att hjälpa sin publik att hålla igång. ”Jobba med kroppen du har, inte den du vill ha!” utbrister hon i inledningsscenens pumpande workoutpass i ett köpcentrum. Men hennes glatt svettiga fasad håller på att rämna, ett inlägg i taget. Magdalena Koleśnik gör ett magnetiskt porträtt av en lika peppande som deppande nätkändis som brottas med integritet och närhetslängtan i allt mer gränsöverskridande digitala relationer. Sweat är en tankeväckande film som utan pekpinnar söker efter det mänskliga i skärmsamhället och fördjupar diskussionen av klickonomins existentiella effekter.
(Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival)


Bland dokumentärfilmerna som tävlar i Nordic Documentary Competition på årets upplaga av Göteborg Film Festival finns “In i dimman” av den Polenfödde Maciej Kalymon som målar en unik skildring av Malmö.

“I Maciej Kalymons poetiska hybridfilm In i dimman blandas den mest diskbänksrealistiska dokumentär med hypnotiska feberdrömmar och skapar en storslagenhet som sällan unnas dem som befinner sig på botten.”


En lista över alla filmer och programmet finns på festivalens officiella webbsida.

Missa inte!

from to
Scheduled ical Google outlook Evenemang Film

KIDS V4 – filmdagar med animerade filmer

I samband med Polens ordförandeskap i Visegrádgruppen (V4) f.o.m. den 1 juli i år och V4-gruppens kommande 30-årsjubileum hälsar Polska institutet i Stockholm alla barn och ungdomar välkomna till onlinevisningar av animerade filmer för barn, KIDS V4, den 28 – 30 december 2020.
28 12.2020 30 12.2020 Evenemang, Film

“Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” –

Bland Frédéric Chopins kompositioner har musikstycken som inspirerats av salongsdanser en framträdande plats. Chopin, som själv var en duktig dansare och var ofta sedd i salonger och på baler i Warszawa, Wien och Paris, kunde på ett träffande och samtidigt kreativt sätt återge dansernas karaktär i sin musik.
29 12.2020 Evenemang, Musik

Portrait a lá Witkacy – drawing tutorial

Witkacy, är ett välkänt konstnärligt namn som användes av den polska författare, dramatiker, fotograf, filosof och målare - Stanisław Witkiewicz (1885-1939). Han var en mångsidig och innovativ konstnär som experimenterade med olika konstformer bl.a. med porträtt.
23 12.2020 Evenemang, Konst