15.02.2021 Aktuellt

Visegrádgruppen firar sitt 30-årsjubileum

I år firar Visegrádgruppen sitt 30-årsjubileum. Den 15 februari 1991 undertecknade Tjeckoslovakiens president, Polens president och Ungerns premiärminister Visegráddeklarationen som markerade början på samarbetet inom V4.

Vi har kommit långt under den tiden: vi har blivit med i Nato och Europeiska unionen. Men framför allt har vi byggt vänskap mellan våra fyra nationer.

Samarbetet mellan våra länder går tillbaka till 1300-talet men det moderna kapitlet i samarbetets historia påbörjades i slutet av 1980-talet i och med de demokratiska transformationerna. Drömmen om frihet besannades så småningom. Och vårt nästa mål var minst lika ambitiöst: “att komma tillbaka till Europa”.

Den 15 februari 1991 undertecknades Visegráddeklarationen.

Senare anslöt vi oss till Nato för att stärka vår säkerhet. Och inte långt efter det uppfylldes flera generationers dröm: vi blev med i EU där vi tillsammans arbetar med att främja de centraleuropeiska ländernas intressen. Idag delar vi med oss av våra erfarenheter till länderna som ingår i Östliga partnerskapet och länderna på Västbalkan i syfte att stödja deras egna europeiska aspirationer.

Visegrádgruppen handlar emellertid inte endast om politiken. Utan också om Den internationella Visegrádstiftelsens verksamhet som sedan år 2000 har gett finansiellt stöd till nästan 6000 projekt från 39 länder. Stiftelsen har delat ut bidrag och stipendier bl a till studenter, konstnärer, designers, kulturfrämjare och forskare.


Med anledning av Visegrádgruppens 30-årsjubileum har Den internationella Visegrádstiftelsen (IVF) i samarbete med Polens utrikesdepartement skapat en utställning om V4-gruppens historia och politiska samarbete: “30 years of Visegrad Cooperation”. Utställningen innehåller också information om Den internationella Visegrádstiftelsens aktiviteter inom kultur och samhälle.

Från och med idag kan man se den svenskspråkiga versionen av utställningen utanför Polens ambassad i Stockholm, på Karlavägen 35. Utställningen pågår till slutet av mars 2021. Under våren publiceras utställningen på Polska institutets webbsida och sociala medier. Varmt välkomna!

Som en del av firandet av Visegrádgruppens 30-årsjubileum har Polska posten – Poczta Polska S.A – i samarbete med Polens utrikesdepartament – MSZ – givit ut ett specialfrimärke designat av Agnieszka Sobczyńska. Designen har använts av Visegrádgruppsländernas nationella postkontor. Den här gemensamma frimärksutgåvan uppmärksammar det speciella formatet av samarbetet inom Visegrádgruppen. Samtliga V4-länder ger ut sitt eget frimärke den 15 februari 2021.

Scheduled Aktuellt

Kajko och Kokosz på Netflix 🗓

På söndag den 28 februari börjar den nya polska tecknade serien "Kajko i Kokosz" (Kajko och Kokosz) att visas på Netflix! Den bygger på den i Polen ofantligt populära och kultförklarade serieboksserien av Janusz Christa som publicerades i Polen åren 1972-1992.
24 02.2021 Aktuellt

Dominika Skutniks katalog “Sculpture of the Terrain”

Förra veckan publicerades Dominika Skutniks katalog “Sculpture of the Terrain / Rzeźba Terenu” (sv. Terrängens form) som innehåller information om hennes utställningar, bl.a. om en som arrangerades av Konst i Blekinge i samarbete med Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Polska institutet i Stockholm och Stena Line i september 2019.
18 02.2021 Aktuellt

30th anniversary of the Visegrad cooperation 🗓

Thirty years ago, on 15 February 1991, the presidents of Poland and the Czech Republic, and the prime minister of Hungary signed the Declaration on Cooperation between the Czech and Slovak Federal Republic, the Republic of Poland and the Republic of Hungary in Striving for European Integration in the castle of Visegrad, Hungary.
15 02.2021 Aktuellt