14.04.2021 Aktuellt, Litteratur

“Vi är en ordbok och andra dikter” av Krystyna Dąbrowska

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!

Krystyna Dąbrowska (f. 1979) är en uppmärksammad och prisbelöntpoet – 2013 tilldelades hon det allra första Szymborskapriset för diktsamlingen ”Białe krzesła” (Vita stolar). Hon är även essäist och översättare av engelsk poesi. Dąbrowskas poesi täcker in vida arealer och rör sig ledigt över landsgränserna. Precis som förebilden Wisława Szymborska skriver hon en vardagslivets dikt, skenbart enkel, subtilt rytmisk och med en stor passion för detaljer.

Krystyna Dąbrowska, Foto: gunnarssonforum

Förra året skulle Polska institutet vara med och stödja Krystyna Dąbrowskas medverkan bl a i Umeås internationella litteraturfestival Littfest men tyvärr blev allt inställt till följd av coronaviruset.

Mer information här.

Scheduled Aktuellt Litteratur

Den andra upplagan av den internationella Moniuszkotävlingen

Den 5 maj var det 202 år sedan Stanisław Moniuszko föddes – en framstående polsk kompositör av operor, operetter, baletter och sånger. Han var även organist, pedagog och dirigent av symfoniorkestrar, operor och körer.
10 05.2021 Aktuellt

230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791 🗓

När Den Fyraåriga Sejmen som också kallades Den Stora Sejmen antog Polsk-litauiska samväldets konstitution den 3 maj 1791 blev Polen-Litauen Europas första och världens andra land med en nationell grundlag.
03 05.2021 Aktuellt

Polska diasporans och utlandspolackernas dag och polska

Den 2 maj firas den polska diasporans och utlandspolackernas dag för den nittonde gången. Den 2 maj infaller också Polska flaggans dag.
02 05.2021 Aktuellt