3.05.2021 Evenemang, Teater

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av Stanisław Moniuszko

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.


Tyvärr kunde reformerna inte genomföras på grund av Rysslands och Preussens politiska beslut. Emellertid levde minnet av konstitutionen kvar hos folket och gav dem styrka i kampen för landets självständighet.

Den kvarlevande myten och andan av Polsk-litauiska samväldets arv inspirerade Stanisław Moniuszko att skriva denna underbara opera. Vi har den stora äran att bjuda in er till att titta på den samt lyssna på Waldemar Dąbrowski, direktör för Teatr Wielki i Warszawa, berätta om Moniuszkos opera (på engelska):Straszny dwór (Den hemsökta herrgården)
Opera i fyra akter
Libretto: Jan Chęciński
Urpremiär: 28/09/1865, Teatr Wielki, Warszawa
Premiär för den här uppsättningen: 8 november 2015, Teatr Wielki, WarszawaStraszny dwór (Den hemsökta herrgården) – librettots handling utspelar sig på 1700-talet och är ett patriotiskt manifest och en hyllning till heder, hövlighet och tradition. Uppsättningen bjuder på den vackra musiken och sången, Grzegorz Nowak som dirigent och en av tidernas bästa operaregissörer, David Pountney. Allt detta tillsammans med föreställningen konstnärliga perfektion och en fascinerande berättelse om ett fritt hemland och polska traditioner.

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) med polska och engelska undertexter kan ses här.

Läs mer om operan på engelska här.

Delar av operans program här.Utställning om Stanisław Moniuszko

Vi vill också rekommendera den digitala utställningen „Viva Moniuszko!” som presenterar tonsättarens viktigaste verk samt hans verksamhet som dirigent, pedagog och operachef. Denna utställning anordnades 2019, under Stanisław Moniuszkos år.

Det största musikgeniet, vid sidan om Chopin, Polens svar på Schubert, föregångaren till operagenre i Polen. Alla vet hur Moniuszko ”låter”. Men vem var Stanisław? Varifrån fick han sin inspiration? Vilka var hans resmål? Vilka umgicks han med? Du kan ta reda på allt detta här.


Scheduled Evenemang >Teater

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Kryptologidagen – Artur Szulc berättar om de

Kryptologidagen firas den 25 januari till minnet av knäckningen av den tyska kryptoapparaten Enigma. Dagen instiftades 2007 av Institutionen för matematik och datavetenskap på Poznańs universitet (UAM - Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu).
25 01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia