3.05.2021 Evenemang, Teater

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av Stanisław Moniuszko

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.


Tyvärr kunde reformerna inte genomföras på grund av Rysslands och Preussens politiska beslut. Emellertid levde minnet av konstitutionen kvar hos folket och gav dem styrka i kampen för landets självständighet.

Den kvarlevande myten och andan av Polsk-litauiska samväldets arv inspirerade Stanisław Moniuszko att skriva denna underbara opera. Vi har den stora äran att bjuda in er till att titta på den samt lyssna på Waldemar Dąbrowski, direktör för Teatr Wielki i Warszawa, berätta om Moniuszkos opera (på engelska):Straszny dwór (Den hemsökta herrgården)
Opera i fyra akter
Libretto: Jan Chęciński
Urpremiär: 28/09/1865, Teatr Wielki, Warszawa
Premiär för den här uppsättningen: 8 november 2015, Teatr Wielki, WarszawaStraszny dwór (Den hemsökta herrgården) – librettots handling utspelar sig på 1700-talet och är ett patriotiskt manifest och en hyllning till heder, hövlighet och tradition. Uppsättningen bjuder på den vackra musiken och sången, Grzegorz Nowak som dirigent och en av tidernas bästa operaregissörer, David Pountney. Allt detta tillsammans med föreställningen konstnärliga perfektion och en fascinerande berättelse om ett fritt hemland och polska traditioner.

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) med polska och engelska undertexter kan ses här.

Läs mer om operan på engelska här.

Delar av operans program här.Utställning om Stanisław Moniuszko

Vi vill också rekommendera den digitala utställningen „Viva Moniuszko!” som presenterar tonsättarens viktigaste verk samt hans verksamhet som dirigent, pedagog och operachef. Denna utställning anordnades 2019, under Stanisław Moniuszkos år.

Det största musikgeniet, vid sidan om Chopin, Polens svar på Schubert, föregångaren till operagenre i Polen. Alla vet hur Moniuszko “låter”. Men vem var Stanisław? Varifrån fick han sin inspiration? Vilka var hans resmål? Vilka umgicks han med? Du kan ta reda på allt detta här.


Scheduled Evenemang Teater

Chopinafton med polska sånger 🗓 🗺

Marzena Frankowska (sång) och Oleksandr Yankevych (piano) framför sånger komponerade av Frédéric Chopin och en annan världsberömd polsk pianist och kompositör - Ignacy Jan Paderewski, samt några överraskningar ur den svenska sångskatten den 28 juni 2021 kl 17.30 i Paulinska Salen i Strängnäs.
28 06.2021 Evenemang, Musik

V4 Family Houses. Online exhibition and panel

Single family housing is one of the traditional types of residential buildings which, in short, might be understood as a space with one dwelling unit, i.e. designed to be occupied by one person or one family.
07 06.2021 Design, Evenemang

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia