2.05.2021 Aktuellt

Polska diasporans och utlandspolackernas dag och polska flaggans dag

Den 2 maj firas den polska diasporans och utlandspolackernas dag för den nittonde gången. Den 2 maj infaller också Polska flaggans dag.

Den 2 maj firas den polska diasporans och utlandspolackernas dag för den nittonde gången. Den instiftades av det polska parlamentet för att erkänna utlandspolackernas insatser under historien som bidragit till Polens återupprättade självständighet men även de polska emigranternas utomstående prestationer inom olika områden, t. ex. kultur och vetenskap.

Den 2 maj infaller också Polska flaggans dag. I dubbel bemärkelse är dagen ett perfekt tillfälle att reflektera över viktiga och avgörande händelser i Polens historia och känna samhörighet oavsett var man bor. Landets flagga är en av de nationella symbolerna som är med oss i stunder av både glädje och sorg. Tyvärr förekommer fortfarande kränkningar av de polska minoriteternas rättigheter på vissa platser och det är något som är också viktigt att inte glömmas bort.Idag vill utrikesministeriet uttrycka tacksamhet till utlandspolackerna för främjandet av polska intressen, polsk kultur och det polska språket. Var och en är hemlandets ambassadör utomlands och med sina värderingar bidrar till världens mångfald.

Här kommer en hälsning från Polens utrikesminister Zbigniew Rau (på polska):Och ni får gärna titta på den här filmen om Polens flagga samt vara med i kampanjen #BiałoCzerwonaŁączy på sociala medier.

Scheduled Aktuellt

Den andra upplagan av den internationella Moniuszkotävlingen

Den 5 maj var det 202 år sedan Stanisław Moniuszko föddes – en framstående polsk kompositör av operor, operetter, baletter och sånger. Han var även organist, pedagog och dirigent av symfoniorkestrar, operor och körer.
10 05.2021 Aktuellt

230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791 🗓

När Den Fyraåriga Sejmen som också kallades Den Stora Sejmen antog Polsk-litauiska samväldets konstitution den 3 maj 1791 blev Polen-Litauen Europas första och världens andra land med en nationell grundlag.
03 05.2021 Aktuellt

78 år sedan Upproret i Warszawas getto

Den 19 april 2021 är det 78 år sedan Upproret i Warszawas getto bröt ut. Upproret var den största judiska väpnade resningen mot de tyska ockupanterna under andra världskriget och den allra första urbana revolten i det naziockuperade Europa.
19 04.2021 Aktuellt