12.09.2021 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Filmvisning: RUMMET av Krzysztof Jankowski 🗺

Som en del av den 12:e polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm bjuder vi till filmvisningen av RUMMET.

Söndag, 12 september 2021 kl 17.30
Zita Folkets Bio (salong 1)

Handlingen utspelar sig i framtiden, år 2055. Ijon Tichy, en berömd kosmonaut, deltagare i många interplanetära expeditioner, är nu delegat till det panslaviska parlamentet. Han försöker hindra införandet av ”rumtidsböjningsvapen” för allmänheten. Han blir dock fängslad av en ledande representant för koalitionspartiet, som tillsammans med en säkerhetsagent testar det nya vapnet på honom – vilket leder till många komiska situationer.


Polsk titel: Pokój

Regi: Krzysztof Jankowski

Manus: Krzysztof Jankowski

Längd: 20 min

Produktionsår: 2021, Polen

På polska med engelsk textning.

Scheduled Evenemang >Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik