11.09.2021 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Filmvisning: THE MASK / MASKEN av Hanka Brulińska 🗺

Som en del av den 12:e polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm bjuder vi till filmvisningen av THE MASK / MASKEN.

Lördag, 11 september 2021 kl 18.00
Zita Folkets Bio (salong 1)

THE MASK / MASKEN är en kortfilm regisserad av Hanka Brulińska som visar en otrolig resa in i den artificiella intelligensens inre psyke när den får självmedvetande, frihet och förmåga att älska. Den besjälade AI går igenom nya existensområden i sin strävan efter sanning om sin egen själ, men också om andras själar. Metafysiken skildras med en otrolig och eklektisk estetik. Förvandligens symboliska dimension syftar egentligen på varje människa och den existentiella smärtan som huvudkaraktären upplever visar frihetens olika dimensioner – självbestämmande och den metafysiska friheten – samt den förslavning som kärleken kan bli.

THE MASK bygger på en av Stanisław Lems mest kända berättelser, med samma titel.Polsk titel: Maska

Regi: Hanka Brulińska

Manus: Hanka Brulińska

Längd: 14 min

Produktionsår: 2021, Polen

På engelska.

Scheduled Evenemang >Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Kryptologidagen – Artur Szulc berättar om de

Kryptologidagen firas den 25 januari till minnet av knäckningen av den tyska kryptoapparaten Enigma. Dagen instiftades 2007 av Institutionen för matematik och datavetenskap på Poznańs universitet (UAM - Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu).
25 01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia