14.09.2021 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Kinoteka Stockholm 2021 / Lemoteka

10 - 12 september tittade vi tillsammans på den polska animationen och filmerna inspirerade av Stanisław Lems litteratur under Kinoteka Stockholm 2021 (Lemoteka). Vi är så tacksamma för alla som kom och njöt av de polska filmerna med oss. Vi hoppas att du älskade varje sekund av det!

Under festivalens tre dagar har vi sett prisade filmer som “Kill it and leave this town” av Mariusz Wilczyński och “The Congress” av Ari Folman, men också internationella premiärer som “The Mask” av Hanka Brulińska eller “The Room “av Krzysztof Jankowski.


Den 10 september kunde vi också titta på retrospektiv av Antoniszczaks filmer med ett förord inspelat av Łukasz Jasina. Alla som var intresserade av våra kataloger kunde också läsa en intressant intervju mellan den Stockholmsbaserade konstnären och animatören Kasia Piórek och Antoniszczaks fru och döttrar (på engelska).

Vi lyssnade på det fascinerande samtalet mellan journalisten och filmkritikern Łukasz Adamski och våra speciella gäster – regissörerna Mariusz Wilczyński och Hanka Brulińska. De berättade bl. a. om sina senaste filmer – om hur de kom till och varifrån de fick sin inspiration. De avslöjade även lite sina framtidsplaner. Tack för de inspirerande möten!


Under Lemoteka firade vi Lems år med filmer av de nyaste regissörerna, som “Kung Hydrops Rådgivare” av Natalia Brożyńska och de äldsta klassikerna som “Lager på lager” av Andrzej Wajda.


Några av filmerna inspirerade våra besökare att skriva till oss. Nina Dawidowicz skrev:

Bland polska filmer på Kinoteka Zita 2021 har jag den 11 september 2021 bl.a. sett filmen “Mask”, regi: Hanka Brulinska, manus: Hanka Brulinska, längd:14 minuter, produktionsår 2021.

Jag är fortfarande under starkt intryck av mina upplevelser den kvällen. Jag beundrar modet hos regissören och ett nytt synsätt på filmkonst. Filmen bygger på en känd berättelse av en polsk satirisk och filosofisk science fiction författare, Stanisław Lem. I den korta filmen känner man igen atmosfären som i Lems berättelser. Hemligheter som har med mänskligheten och existensen att göra är det viktigaste. Omedvetet letar människan efter sanningen om sig själv, men även om andra. Hanka Brulińska visar i filmen på mycket fascinerande sätt en otrolig resa i den artificiella intelligensens inre psyke. Lems berättelse är ett konstycke i sig men att på detta talangfulla sätt förmedla författarens upplevelser av sin egen värld är verkligen sann konst. Jag kan varmt rekommendera filmen som för publiken med på en resa till en annan värld.

Nina Dawidowicz
Civilingenjör


Vi är mycket glada att du gillade årets upplaga av Kinoteka Stockholm. Stort tack till alla som kom och bidragit på något sätt! Och särskilt tack till våra samarbetspartners: Zita Folkets Bio, Rok Lema 2021, Filmoteka Narodowa – Instytut Audiowizualny och Ego Movies.

Vi ses nästa år!

Scheduled Aktuellt Galleri

Årets vinnare av Språkdagstävlingen 🗓

Förra veckan firade vi Europeiska språkdagen 2021 i Stockholm med ett språkcafé livesänt från Europahuset i Stockholm.
04 10.2021 Aktuellt

Fryderyk Chopins internationella pianotävling 🗓

Den 2 oktober startar den 18:e upplagan av Fryderyk Chopins internationella pianotävling i Warszawa. Det är en av världens största musiktävlingar som sedan 1927 både främjar Chopins musik och upptäcker världens främsta pianister bland unga musiker.
02 10.2021 23 10.2021 Aktuellt, Polsk konst

ATT MÅLA MUSIK. Elisabeth Wejsflog berättar om

Möt konstnären Elisabeth Wejsflog som i vårt filmreportage från september 2021 berättar om hur hon skapade en av de officiella affischerna för den IX internationella Chopintävlingen 1975.
27 09.2021 Aktuellt