2.10.2021 - 23.10.2021 Aktuellt, Polsk konst

Fryderyk Chopins internationella pianotävling

Den 2 oktober startar den 18:e upplagan av Fryderyk Chopins internationella pianotävling i Warszawa. Det är en av världens största musiktävlingar som sedan 1927 både främjar Chopins musik och upptäcker världens främsta pianister bland unga musiker.


Tävlingen som äger rum i Warszawas konserthus den 2-23 oktober kan man följa live på Chopininstitutets YouTubekanal och FB-sida samt i mobilappen “Chopin Competition” som kan laddas ner från www.chopin2020.pl

Livestreamade spelningar: https://chopin2020.pl/multimedia/transmisja-konkursowa


Polska utrikesministeriet lanserar den prestigefyllda Chopintävlingen med en reklamfilm med Szymon Szynkowski vel Sęk – politiker, diplomat, beundrare av Chopin och amatörmusiker. Han spelar valsen Des-dur op. 64 och berättar om Chopins kopplingar med diplomati.


Ta reda på mer om Fryderyk Chopins internationella pianotävlings historia på engelska här:


Ta del av vår onlineutställning för att få veta mer om Chopins liv och verk! Utställningen skapades för Chopininstitutet i Warszawa (Narodowy Instytut Fryderyka Chopina / The Fryderyk Chopin Institute). Mer information om utställningen här.

Utställningen innehåller en tavla inspirerad av Chopins musik målad av Malmöbaserade konstnären Elisabeth Wejsflog. För att få mer inblick i hennes skapande rekommenderar vi vårt filmreportage ATT MÅLA MUSIK.

from to
Scheduled Aktuellt Polsk konst

Jubileumsantologin om Czesław Słania presenterades i Kraków

Den 24 november 2021 på Polska nationalbanken (Narodowy Bank Polski) i Kraków presenterades Jubileumsantologin om Czesław Słania, som skapats i ett nära samarbete mellan Slaniasamfundet, Polska institutet i Stockholm och Krakóws Konstakademi (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie), för första gången.
24 11.2021 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Poetisk hyllning till Wisława Szymborska på

I fredags uppmärksammade Nobelprismuseet, i samarbete med Polska institutet, att för 25 år sedan Wisława Szymborska mottog Nobelpriset i litteratur. Det blev en mycket lyckad helkväll inför den fullsatta salongen med både samtal, konsert och filmvisning.
22 11.2021 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Kwartludium med konserter i Växjö och

Den polska ensemblen Kwartludium gjorde en miniturné i Sverige och bjöd på nyskriven och spännande musik av polska och svenska tonsättare den 12-14 november.
15 11.2021 Aktuellt, Galleri