14.11.2021 Evenemang, Litteratur, Musik Wesleykyrkan, Linnégatan 27, Malmö

Nostalgiresa till Polen. Musik- och poesiprogram i Malmö. 🗺

Följ med på vår nostalgiresa den 14 november 2021 kl 15.00! Polsk musik och poesi från 1800- och 1900-talet flätas samman i ett unikt och känslofyllt program som uppmärksammar att i år är det 200 år sedan Cyprian Kamil Norwid föddes och 100 år sedan Krzysztof Kamil Baczyński och Tadeusz Różewicz föddes.

Programmet innehåller uppläsningar av texter av årets hedersjubilarer samt ”Sonety krymskie” (Sonetter från Krim) av Adam Mickiewicz (1798-1855) tonsatta av Stanisław Moniuszko (1819-1872), pianoverk av Fryderyk Chopin (1810-1849), Zygmunt Noskowski (1846-1909), Juliusz Zarębski (1854-1885) Ignacy Jan Paderewski (1860-1941) och Karol Szymanowski (1882-1937) och även Warszawaupprorets poeters dikter (Krzysztof Kamil Baczyński, Tadeusz Gajcy och Edward Eugeniusz Chudzyński) tonsatta av Wojciech Gluch (1948- ) framförda av Tomasz Siegrist (sång) och Marcin Dominik Gluch (piano)! Fragment av C. K. Norwids berömda dikt Chopins flygel i översättning av Jan Henrik Swahn premiärläses under evenemanget! Varmt välkommen!

Wesleykyrkan
Linnégatan 27, Malmö
Fri entré!


Medverkande:

Elżbieta Szwejkowska-Olsson och Nathalie Czarnecki som står för poesiuppläsningar på polska och svenska, Tomasz Siegrist (sång) och Marcin Dominik Gluch (piano).

Arrangeras av:

Polska institutet i Stockholm, Polka International – Polish Women’s Association International, Stanislaw Moniuszko Musiksällskapet i Sverige i samarbete med Wesleykyrkan i Malmö och med stöd av Republiken Polens Ambassad – Konsulära Avdelningen i Stockholm.

Scheduled Evenemang Litteratur Musik
Wesleykyrkan, Linnégatan 27, Malmö Map

Visegrad 4 Film Days 🗓 🗺

Visegrádgruppens filmevenemang Visegrad 4 Film Days äger rum den 3-5 december 2021 på Zita Folkets Bio. Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien, även kända som Visegrádgruppen bjuder på en filmhelg med de senaste filmerna från V4-länderna.
05 12.2021 Evenemang, Film

”Min egen Thule: polska illustratörer om sitt

Justyna Nyka (Norge), Asia Pietrzyk (Sverige), Kamila Slocinska (Danmark) - tre polska konstnärer som bor och arbetar i Skandinavien. Vad har de gemensamt? Ursprungslandet, att de är konstnärer, och att de bor och arbetar utanför Polen. Men hur annorlunda är deras ”Thule”? Har de hittat sitt eget smultronställe? Och varför har de överhuvudtaget letat efter det?
17 11.2021 Evenemang, Konst

Poetisk hyllning till Wisława Szymborska och konsert

För 25 år sedan, den 3 oktober 1996, tillkännagav Svenska akademiens Ständiga sekreterare att Nobelpriset i litteratur gick till Wisława Szymborska. I samband med jubileet bjuder Nobelprismuseet i samarbete med Polska institutet på en helkväll på Nobelprismuseet den 19 november! Varmt välkommen!
19 11.2021 Evenemang, Litteratur, Musik