24.11.2021 Aktuellt, Galleri

Jubileumsantologin om Czesław Słania presenterades i Kraków

Den 24 november 2021 på Polska nationalbanken (Narodowy Bank Polski) i Kraków presenterades Jubileumsantologin om Czesław Słania, som skapats i ett nära samarbete mellan Slaniasamfundet, Polska institutet i Stockholm och Krakóws Konstakademi (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie), för första gången.

I presentationen av boken deltog bl.a. Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz tillsammans med professor Monika Wanyura-Kurosad och doktor Jadwiga Wielgut-Walczak vid Krakóws Konstakademi. Moderator för samtalet var Bartłomiej Struzik, vicerektor vid Krakóws Konstakademi som också hade en avgörande roll i tillkomsten av Jubileumsantologin. Mötet öppnades av Katarzyna Basiak-Gała – chef för Polska nationalbankens regionala filial i Kraków.

Jubileumboken om Czesław Słania har kommit till för att hedra denna världens främsta frimärksgravör. Boken, formgiven av Aleksandra Toborowicz, i en begränsad, numrerad upplaga utgörs av en antologi med artiklar från Sverige, Polen och Danmark, både sådana som varit publicerade tidigare och nyskrivet material, på både polska och svenska.

Foton: Krakóws Konstakademi

Scheduled Aktuellt >Galleri

Fotoreportage: Förhandsvisning av Lämna inga spår i

Den exklusiva förhandsvisningen av Lämna inga spår i regi av Jan P. Matuszyński ägde rum den 9e maj på biograf Victoria kl 20:30. Skådespelaren Tomasz Ziętek och producenten Aneta Hickinbotham kom till Stockholm för att delta i Q&A efter filmen.
09 05.2022 10 05.2022 Aktuellt

Utställningen: ”#StandWithUkraine – Polen och Litauen för

Den 3 maj 1791 antog Polsk-litauiska samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var Europas första och världens andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
03 05.2022 Aktuellt, Artiklar, Historia

Fotoreportage: MELLAN NÄRHET OCH DISTANS – föreläsning

Den 23 mars 2022 föreläste Camilla Larsson bl. a. om en av 1900-talets främsta polska konstnärer och en av världens mest framstående teaterskapare, Tadeusz Kantor, på Moderna Museet i Malmö. Föreläsningen hette ”MELLAN NÄRHET OCH DISTANS. Dockan som objekt, material och symbol i Tadeusz Kantor och Julia Bondessons konst”.
23 03.2022 Aktuellt, Galleri