6.12.2021 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Kill it and Leave This Town på V4 Filmdagar i Stockholm

Den 3-5 december ägde filmfestivalen V4 Filmdagar rum på Zita Folkets Bio i Stockholm. Under tre festivaldagar visades filmer från Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien.


På söndagen den 5 december visade vi den polska filmen ”Kill it and Leave This Town” – en debutfilm av Mariusz Wilczyński som tar oss med på en rörande resa in i sin barndom. Den polska filmen visades i samarbete med Polska ambassaden i Stockholm. Polens ambassadör i Sverige, Joanna Hofman och Polska institutets direktör, Paweł Ruszkiewicz presenterade ett kort förord inför filmvisningen.

Mariusz Wilczyńskis film har redan visats på den polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm och mottogs mycket varmt. Också den här gången fanns det mycket folk som ville se filmen.

V4 Filmdagar arrangerades under ordförandeskapet av Ungerns ambassad i Sverige i Visegrádgruppen. De fyra medlemsländerna presenterade filmer från de senaste åren.

Stort tack till alla som deltog i detta fantastiska filmevenemang.

Scheduled Aktuellt >Galleri

Fotoreportage: Förhandsvisning av Lämna inga spår i

Den exklusiva förhandsvisningen av Lämna inga spår i regi av Jan P. Matuszyński ägde rum den 9e maj på biograf Victoria kl 20:30. Skådespelaren Tomasz Ziętek och producenten Aneta Hickinbotham kom till Stockholm för att delta i Q&A efter filmen.
09 05.2022 10 05.2022 Aktuellt

Utställningen: ”#StandWithUkraine – Polen och Litauen för

Den 3 maj 1791 antog Polsk-litauiska samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var Europas första och världens andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
03 05.2022 Aktuellt, Artiklar, Historia

Fotoreportage: MELLAN NÄRHET OCH DISTANS – föreläsning

Den 23 mars 2022 föreläste Camilla Larsson bl. a. om en av 1900-talets främsta polska konstnärer och en av världens mest framstående teaterskapare, Tadeusz Kantor, på Moderna Museet i Malmö. Föreläsningen hette ”MELLAN NÄRHET OCH DISTANS. Dockan som objekt, material och symbol i Tadeusz Kantor och Julia Bondessons konst”.
23 03.2022 Aktuellt, Galleri