20.01.2022 Aktuellt, Polsk konst

Årets hedersjubilarer 2022

Året 2022 har enligt den polska sejmens beslut utropats till Maria Grzegorzewskas, Maria Konopnickas, Ignacy Łukasiewiczs, Józef Mackiewiczs, Wanda Rutkiewiczs, Józef Wybickis samt den polska romatikens år.
MARIA GRZEGORZEWSKA (1887-1967)

I år är det 100 år sedan Specialpedagogiska institutet (Państwowy Instytut Pedagogiki Specjalnej) grundades i Warszawa. Nuförtiden heter lärosätet Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej, dvs. Maria Grzegorzewskas akademi för specialpedagogik. Grundaren Maria Grzegorzewska var forskare, socialarbetare, specialpedagog, pedagog och psykolog för barn med synnedsättning. Hennes motto, som fortfarande gäller för nästa generationer av specialpedagoger, var: ”Det handlar inte om människor med funktionsnedsättning, utan om människor”.

MARIA KONOPNICKA (1842-1910)

Den 23 maj 2022 är det 180 år sedan den polska romanförfattaren, poeten, översättaren och skribenten Maria Konopnicka föddes (född Wasiłowska). Förutom att vara en av Polens främsta författare, var hon engagerad i att motarbeta sociala orättvisor, repressalier som de polska barnen utsattes för och den antipolska politiken som fördes av de tre stormakterna som genomfört Polens delningar. Hon förde även kampen för kvinnors rättigheter och hjälpte politiska fångar som fängslats av de ryska myndigheterna.

En av hennes mest kända dikter är ”Rota” (Eden) från 1908 som skrevs i protest mot Preussens hänsynslösa germanisering av den polska befolkningen. Dikten tonsattes och när Polen återfick självständigheten var den nära att bli utvald till landets nationalsång.

Maria Konopnicka är också stor inom polsk barnlitteratur. En av de mest älskade polska barnböckerna är ”Na jagody” (Blåbärsplockningen) från 1903 – Konopnickas egen version av Elsa Beskows Puttes äventyr i blåbärsskogen (1901) som i Polen publicerades med Beskows originalillustrationer.

IGNACY ŁUKASIEWICZ (1822-1882)

Den 8 mars i år är det 200 år sedan oljeindustrins fader Ignacy Łukasiewicz föddes. Den polske farmaceuten och kemisten som var pionjären när det gäller destillation av bergolja och dess användningar uppfann även fotogenlampan. För första gången belyste lampan ett skyltfönster på ett apotek i Lwów (Lviv) där Łukasiewicz jobbade. Senare donerade han sin fotogenlampa till det lokala sjukhuset i Lviv så att akuta operationer kunde genomföras även nattetid. Datumet av den första operationen som skedde med belysningen av hans fotogenlampa, kvällen den 31 juli 1853, betraktas som den symboliska starten för inte bara den polska utan även den internationella olje- och gasindustrin. Fotogenlampan, som gav ljuset som motsvarade från 8 till 10 stearinljus, revolutionerade så småningom teknologin för artificiellt ljus och inom drygt tio år började lampan användas runtom i världen.

Världens första bergoljegruva och oljeraffinaderiet startades 1854 i byn Bóbrka nära staden Krosno på initiativ av Ignacy Łukasiewicz, Gruvan i Bóbrka är fortfarande verksam. I den stora byggnaden på gruvområdet, därifrån Łukasiewicz en gång i tiden styrde sitt oljeimperium, befinner sig numera ett olje- och gasindustrimuseum (Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. I. Łukasiewicza w Bóbrce).

Ur den polska sejmens motivering: „Ignacy Łukasiewicz ska hyllas i synnerhet för sina enormt stora och utomordentliga bidrag till Polens industri och näringsliv, men även för sitt engagemang i kampen för hemlandets självständighet och för omtanken om sina anställda”.

JÓZEF MACKIEWICZ (1902-1985)

Den 1 april är det 120 år sedan den framstående polska författaren och skribenten Józef Mackiewicz föddes. I sina verk skildrade han människoöden i gränsområdet mellan Polen, Litauen och Belarus mot bakgrunden av epokgörande historiska händelser och hänvisade till  Första republiken Polens (1572–1795) tradition av multinationalitet. Hans texter genomsyrades av idéer som främjade Polens självständighet, frihet, fredlig samlevnad mellan Central- och Östeuropas nationer och ett orubbligt motstånd mot kommunismen.

WANDA RUTKIEWICZ (1943-1992)

Den 13 maj 1992, för 30 år sedan, försvann den legendariska polska bergsklättraren Wanda Rutkiewicz spårlöst under bestigningen av Kangchenjunga, världens tredje högsta berg. Hennes plan var att bestiga alla fjorton 8000-meterstoppar och hon lyckades med åtta av dem, Kangchenjunga skulle varit den nionde. År 1986 blev Wanda Rutkiewicz den första kvinnan i världen att bestiga K2, ett av världens farligaste berg. 1978 var hon den första europeiska kvinnan på toppen av Mount Everest och tredje i världen. Förutom Mount Everest och K2 blev det Nanga Parbat, Shishapangma, Gasherbrum II, Gasherbrum I, Cho Oyu och Annapurna I. Hon klättrade ofta ensam, utan extra syre och valde ofta de tuffaste klätterlederna.

Wanda Rutkiewicz kämpade för att bryta mot den då rådande stereotypen att bergsklättring inte var för kvinnor. Hon bröt normer och banade vägen för kvinnliga bergsbestigarteam. Hon imponerade med sin styrka, sin fysiska prestanda och otroliga intelligens.

Foto: Seweryn Bidziński

JÓZEF WYBICKI (1747-1822)

Den 29 september i år är det 275 år sedan Józef Wybicki föddes och den 10 mars är det 200 år sedan han dog. Józef Wybicki var författare, poet och dramatiker, jurist, politiker, ledamot av den polska sejmen, en av initiativtagarna till konfederationen i Bar 1768, deltagare i arbetet med att införa 3 maj-konstitutionen, en av ledande anhängarna till Tadeusz Kościuszko-upproret 1794. Han var med och organiserade de polska legionärerna i Italien och deltog i Napoleonkrigen. I Hertigdömet Warszawa blev han senator vojvod år 1807. År 1815 blev han senator vojvod i Kongresspolen och chefsdomare i Högsta domstolen åren 1817-1820.

Józef Wybicki är mest känd som textförfattaren till Polens nationalsång som han skrev för 225 år sedan. Polens nationalsång heter numera ”Mazurek Dąbrowskiego” (Dąbrowskis mazurka) men när Wybicki skrev texten år 1797 till en melodi kallades den ”Pieśń Legionów Polskich we Włoszech” (Sången av de polska legionerna i Italien) eftersom de polska legionärerna i Napoleon I:s armé i Italien under ledning av general Henryk Dąbrowski brukade sjunga sången inför ett slag. Sången blev Polens nationalsång på 1920-talet.

DEN POLSKA ROMANTIKEN

År 1822 publicerade Adam Mickiewicz sina ”Ballader och romanser” som betraktas som den polska romantiska poesins manifest. Det var då romantiken, den nya strömningen, uppstod. Förutom Adam Mickiewicz var epokens främsta polska representanter inom litteratur Juliusz Słowacki, Zygmunt Krasiński och Cyprian Kamil Norwid, inom musik Frédéric (Fryderyk) Chopin och Stanisław Moniuszko och inom bildkonst Piotr Michałowski och Jan Matejko. Under romantiken var Polen underkuvat av stormaktsgrannarna, men dessa genialiska konstnärerna, men även tänkare och politiska aktivister, lyckades att kreera en andlig frihet åt hela nationen och sätta sitt land återigen på Europas kulturella karta. I år är det 200 år sedan den symboliska början på den polska romantiken.

Scheduled Aktuellt Polsk konst

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

CURIE – BERÄTTELSEN OM EN MOR. Camilla

I år är det 120 år sedan Marie Skłodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill artisten Camilla Ringquist tillsammans med cellisten Svante Henryson och Polska institutet uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet den 5 december kl. 19.00.
05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i Stockholm

På grupputställningen “Crossover” visas verk av fem konstnärer: Garage Artists (Andrea Diaz & Stella Kruusamägi), Jacek Smolicki, Konrad Juściński, tm (Tove Möller). Den är kuraterad av det konstnärsdrivna kollektivet Flat Octopus och öppnas den 10 november i Studio 44 i Stockholm. Varmt välkommen!
10 11.2023 24 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst