27.01.2022 Evenemang, Teater

Onlinevisning av föreställningen ”Irena – ingen ängel”

Den 27 januari 2022, med anledning av Förintelsens minnesdag gör Polska institutet i Stockholm och Teater Unga Roma en ny onlinevisning av föreställningen "Irena – ingen ängel", med både polsk och engelsk textning. "Irena – ingen ängel" av Teater Unga Roma är tillgänglig gratis på Youtube, den 27 januari kl. 19 - 22.

Länken aktiveras först då: https://www.youtube.com/watch?v=Aw_dYfJrMuY

Föreställningen är 55 minuter lång och spelas för alla från 9 år och uppåt.

”Irena – ingen ängel” i regi av Daniel Goldmann hade premiär den 8 mars 2020. Föreställningen är en lekfullt poetisk thriller om en ung kvinna som agerar för det rätta när världen är ur led. Med sorg och dråplig komik, allvar och lek, musik och fantasi, berättar ”Irena – ingen ängel” om medmänsklighet, handlingskraft och mod. Om att världen går att förändra. Lotta Gruts pjäs bygger på Irena Sendlers liv. Den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – Rättfärdig bland folken, medlem i organisationen Żegota smugglade ut omkring 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.


På scenen – Mikaela Hagelberg & Tobias Aspelin
Manus – Lotta Grut
Regi – Daniel Goldmann
Scenografi & kostym – Suzane Crépault
Musik – Carin Blom
Producent – Anna Holmlin Nilsson
Film och klippning – Eric Rusch

Att göra den av filmade versionen av föreställningen (på Ö2 i Stockholm, av Eric Rusch) och arrangera onlinevisningen är Polska institutets och Teater Unga Romas gemensamma projekt.

Scheduled Evenemang >Teater

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Artur Szulc berättar om Mars 1968 i

Historikern och författaren Artur Szulc berättar om bakgrunden till och följderna av studentprotesterna som bröt ut den 8 mars 1968 i Warszawa då en uppsättning av Adam Mickiewicz pjäs Dziady på Nationalteatern i Warszawa stoppades. Det blev startskottet för marsrevolten 1968.
08 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia