15.03.2022 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: ”PIANO SUITE CURIE” – historien bakom musiken

Den 12 mars 2022 på Olympiateatern i Stockholm ägde premiären av ”PIANO SUITE CURIE” rum, en hyllningskonsert till Maria Skłodowska-Curie (1867-1934). Den andra konserten gavs dagen efter, den 13 mars.

Artisten, kompositören och dramatikern Camilla Ringquist (musik, piano, berättare) tillsammans med Emeli Jeremias (cello) Karin Hellqvist (violin) hänförde publiken med den otroligt vackra och rörande musiken som komponerats till viktiga händelser i Maria Skłodowska-Curies liv och gav ett personligt porträtt av den tvåfaldiga Nobelpristagaren.

Camilla Ringquist har ägnat flera år åt att fördjupa sig i Marie Curies livshistoria. Den specialskrivna musiken ligger som fond till föreställningen ”CURIE”, som förra året gavs ut som ljudbok på Storytel och Nextory. Presentationen av ljudboken ägde rum på Nobelmuseet i Stockholm 2021. Camilla var också inbjuden som värd och berättare vid ”Preludium inför Nobel” på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Albumet ”Piano Suite Curie” släpptes i juni 2020 på det egna bolaget TinyTiger. Camilla Ringquist är en av de första kvinnliga artisterna i Sverige som startade eget skivbolag; TinyTiger fyller 20 år i år.

Tack alla medverkande, samarbetspartners och den fina publiken för det oförglömliga programmet!

Här kommer ett fotoreportage från premiären av ”PIANO SUITE CURIE” – historien bakom musiken på Olympiateatern i Stockholm. De vackra bilderna är tagna av Paweł Kania – Kania NordFOTO.

Scheduled Aktuellt Galleri

Vi lever på polsk på SUPERMARKET –

I år kommer den polska konstnärsgruppen Vi lever på polsk (VLP) från Köpenhamn till Stockholm för att delta i Supermarket Art Fair 25–28 april i SKHLM Skärholmen Centrum! Under mässan kommer de polska konstnärerna att berätta om sin konst och presentera några av gruppens medlemmar. Söndag 28 april kl.12 deltar de i ett samtal med konstnärer från Stockholmsgalleriet Studio44. Varmt välkomna!
25 04.2024 28 04.2024 Aktuellt, Evenemang, Konst, Polsk konst

Quo vadis – Jan Henrik Swahn om

1905 tilldelades Henryk Sienkiewicz Nobelpriset i litteratur "på grund av hans storartade förtjänster som episk författare". Hans mest kända verk, Quo vadis ("Vart går du?") – en berättelse från Neros dagar, har länge räknats som den polska litteraturens mest lästa roman, och för några månader sedan presenterades den av bokförlaget Marisma i komplett översättning och i ny, svensk språkdräkt av Jan Henrik Swahn.
15 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Polska och svenska konstnärer visas på utställningen

Stort tack till alla som bidragit till utställningen Polska spår som invigdes den 23 mars på Södertälje konsthall i Stockholm! Vi vill särskilt tacka curatorerna, Maja-Lena Molin och Camilla Larsson, för deras enastående engagemang och professionalism och för att de har kastat ljus över det dynamiska samarbetet mellan Polens och Sveriges kultur under andra halvan av 1900-talet. Det är fantastiskt att så många konstverk av stora konstnärer presenteras på utställningen. Några är från det förflutna, andra är verk av samtida konstnärer från Polen och Sverige som inspirerats av det polska kulturarvet.
23 03.2024 Evenemang, Galleri, Konst