27.03.2022 Evenemang, Musik Konserthuset Stockholm, Hötorget 8, Stockholm

Konserthuset Stockholms stödkonsert för Ukraina 🗺

I solidaritet med Ukraina har Konserthuset Stockholm tillsammans med EUNIC Stockholm, Ukrainska institutet i Sverige samt Europeiska kommissionens representation i Sverige äran att presentera Nationella Stråkensemblen Kyiv Soloists konsert i Stockholm där intäkterna går till humanitärt stöd i Ukraina.


Intäkterna från biljettförsäljningen samt de bidrag som kommer in via Radiohjälpen kommer att doneras till hjälporganisationer i Ukraina. Konserten kommer att följas av fler på olika konserthus runt om i Sverige bl.a. Uppsala, Göteborg, Vara. EUNIC Stockholm står bakom initiativet.


Nationella Stråkensemblen ”Kyiv Soloists” är förverkligandet av den dröm som den exceptionella violinisten och läraren, Bogodar Kotorovych (1941-2009) länge haft. Stråkensemblen för vidare ukrainska traditioner och består av kända musiker från hela Ukraina, de flesta vinnare av nationella och internationella tävlingar. Mer om orkestern  


EUNIC Stockholm samlar kulturella institut och ambassader ackrediterade till Sverige och organisera en rad projekt som syftar till att bygga tillit och förståelse mellan Europas medborgare genom kultur. EUNIC (European Union National Institutes for Culture) är ett europeiskt nätverk av organisationer som bygger upp kulturella relationer mellan medlemsländerna och genom dialog eftersträvar tillit och hållbart fredliga förhållanden. EUNIC är samfinansierad av EU-programmet ”Kreativa Europa”.

Allt stöd uppskattas. Boka dina biljetter för stödkonserten i Stockholm via Konserthusets hemsida.

Datum: 27 mars, kl 19.00
Plats: Konserthuset Stockholm, Hötorget 8, Stockholm

Scheduled Evenemang >Musik
Konserthuset Stockholm, Hötorget 8, Stockholm Map

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia