3.05.2022 Aktuellt, Artiklar, Historia

Utställningen: ”#StandWithUkraine – Polen och Litauen för Ukraina”

Den 3 maj 1791 antog Polsk-litauiska samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var Europas första och världens andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.

Med anledning av 231-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791 delar vi onlineutställningen ”#StandWithUkraine – Polen och Litauen för Ukraina”. Den presenterar hur Polen och Litauen har stött ukrainare som flytt från kriget, både med privata initiativ såsom volontärarbete vid gränsen, samling av humanitär hjälp och med diplomatiska möten och större stödevenemang såsom konserter, utställningar m.m.

Utställningen är tillgänglig online på engelska.

Utställningen skapades av Polens utrikesministeriet.

Scheduled Aktuellt >Artiklar >Historia

Peter Janssons reseberättelse från Sokołowsko 🗓

Peter Jansson åkte till Sokolowsko för att medverka vid invigningen av och föreläsa och samtala om hans bokprojekt vid årets Krzysztof Kieślowski-festival.
19 08.2022 29 08.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

KLARSKRIFT OCH ANDRA SKRIFTER – KRZYSZTOF SIWCZYK

I september ges ut en diktsamling Klarskrift och andra dikter med texter av den polske poeten Krzysztof Siwczyk (Prosak Förlag, 2022). Boken är översatt av Julian Birbrajer och omslaget är gjort av Elwira Gocłowska. Bokreleasen kommer att hållas på årets Bokmässan i Göteborg redan den 23 september kl. 11.30, på EUNIC Stockholms monter (C02:01). Varmt välkommen!
23 09.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

En kväll med musik av Karol Szymanowski

Den 9 september gav den polska pianisten och prisbelönta deltagaren av Chopintävlingen Joanna Goranko en lysande pianokonsert i residensen av Polens ambassadör Joanna Hofman.
09 09.2022 Aktuellt, Galleri