27.05.2022 Evenemang, Historia

100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget

Hjärtligt välkommen till årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget som ägde rum 1922 i Stockholm. Firandet sker den 27 maj kl 11.00 på Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula i Stockholm. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Andreas Johren samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Den 27 maj kl 11 firar vi det 100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Anders Johrén samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Straffläggaren Józef Klotz var en av hjältarna från matchen mot Sverige 1922. Han föddes i Kraków i januari 1900, i ett polsk-judiskt hem. Krigen som Polen utkämpade 1919–1920 påverkade även Klotz som anmält sig som frivillig i armén. Han stred på östfronten mot bolsjevikerna och kunde återvända till fotbollen först i slutet av 1920. Klotz som var av judisk härkomst stängdes 1940 in i ghettot i Warszawa där han mördades av nazisterna 1941.

Kom till Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula, Lidingövägen 1 i Stockholm, och lyssna på den intressant föreläsning om polsk-svensk idrottshistoria. Michał Listkiewicz, Robert Trzaska, Robert Gawkowski och Anders Johrén kommer att visa och berätta bl a om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Scheduled Evenemang >Historia

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik