27.05.2022 Evenemang, Historia

100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget

Hjärtligt välkommen till årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget som ägde rum 1922 i Stockholm. Firandet sker den 27 maj kl 11.00 på Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula i Stockholm. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Andreas Johren samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Den 27 maj kl 11 firar vi det 100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Anders Johrén samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Straffläggaren Józef Klotz var en av hjältarna från matchen mot Sverige 1922. Han föddes i Kraków i januari 1900, i ett polsk-judiskt hem. Krigen som Polen utkämpade 1919–1920 påverkade även Klotz som anmält sig som frivillig i armén. Han stred på östfronten mot bolsjevikerna och kunde återvända till fotbollen först i slutet av 1920. Klotz som var av judisk härkomst stängdes 1940 in i ghettot i Warszawa där han mördades av nazisterna 1941.

Kom till Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula, Lidingövägen 1 i Stockholm, och lyssna på den intressant föreläsning om polsk-svensk idrottshistoria. Michał Listkiewicz, Robert Trzaska, Robert Gawkowski och Anders Johrén kommer att visa och berätta bl a om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Scheduled Evenemang >Historia

Konsert med musik av Moniuszko 🗓

I år är det 150 år sedan den främste kompositören av vokalmusik i polsk musikhistoria Stanisław Moniuszko (1819-1872) gick bort. Moniuszko blir kallad ”den polske Schubert” och ”den polska nationella operans fader”. Han skrev 13 andra operor, där de mest kända är den underbara ”Straszny Dwór” /Den hemsökta herrgården/ , ”Halka” och ”Verbum nobile”. Han skrev operetter, mässor och andra religiösa verk, kantater, ballader samt instrumentala verk – för orkester (bl. a. den vackra fantasiouvertyren ”Bajka” /Sagan/), stråkkvartetter och piano.
11 06.2022 Evenemang, Musik

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur – Öppningsevenemang &

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur är ett program som vill uppmärksamma den litteratur som finns tillgänglig på svenska av författare från Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern (efter den kulturella och politiska alliansen av dessa länder i den så kallade Visegrádgruppen). På så sätt vill vi uppmuntra alla att läsa böcker från Centraleuropa!
08 06.2022 Evenemang, Litteratur

Europeiska språkdagen 2022 🗓

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. För att fira dagen ordnar Nätverket Språkdagen i Sverige ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.
27 09.2022 Evenemang, Språk