27.05.2022 Evenemang, Historia

100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget

Hjärtligt välkommen till årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget som ägde rum 1922 i Stockholm. Firandet sker den 27 maj kl 11.00 på Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula i Stockholm. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Andreas Johren samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Den 27 maj kl 11 firar vi det 100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Anders Johrén samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Straffläggaren Józef Klotz var en av hjältarna från matchen mot Sverige 1922. Han föddes i Kraków i januari 1900, i ett polsk-judiskt hem. Krigen som Polen utkämpade 1919–1920 påverkade även Klotz som anmält sig som frivillig i armén. Han stred på östfronten mot bolsjevikerna och kunde återvända till fotbollen först i slutet av 1920. Klotz som var av judisk härkomst stängdes 1940 in i ghettot i Warszawa där han mördades av nazisterna 1941.

Kom till Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula, Lidingövägen 1 i Stockholm, och lyssna på den intressant föreläsning om polsk-svensk idrottshistoria. Michał Listkiewicz, Robert Trzaska, Robert Gawkowski och Anders Johrén kommer att visa och berätta bl a om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Scheduled Evenemang >Historia

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia