27.05.2022 Evenemang, Historia

100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget

Hjärtligt välkommen till årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget som ägde rum 1922 i Stockholm. Firandet sker den 27 maj kl 11.00 på Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula i Stockholm. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Andreas Johren samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Den 27 maj kl 11 firar vi det 100-årsjubileet av Polens herrlandslag i fotbolls första seger efter kriget. Under dagen kommer att hållas föredrag av Dr. habil. Robert Gawkowski och Anders Johrén samt ett tal om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Straffläggaren Józef Klotz var en av hjältarna från matchen mot Sverige 1922. Han föddes i Kraków i januari 1900, i ett polsk-judiskt hem. Krigen som Polen utkämpade 1919–1920 påverkade även Klotz som anmält sig som frivillig i armén. Han stred på östfronten mot bolsjevikerna och kunde återvända till fotbollen först i slutet av 1920. Klotz som var av judisk härkomst stängdes 1940 in i ghettot i Warszawa där han mördades av nazisterna 1941.

Kom till Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula, Lidingövägen 1 i Stockholm, och lyssna på den intressant föreläsning om polsk-svensk idrottshistoria. Michał Listkiewicz, Robert Trzaska, Robert Gawkowski och Anders Johrén kommer att visa och berätta bl a om en av de bästa polska fotbollsspelarna – Józef Klotz.

Scheduled Evenemang >Historia

KÄRLEK, UPPROR OCH ROSMARIN: polsk-svensk musikafton 🗓

Cecilia Dalby Pedersen (sång) och Marcin Dominik Gluch (piano) har samarbetat med varandra i över 10 år och gett konserter både i Sverige och Polen. Nu bjuder de på en stämningsfull och upplyftande afton med pianomusik, sånger, opera och poesi från 1800-talet och det tidiga 1900-talet, en unik blandning av polska och svenska tonsättare, representanter av både romantiken och modernismen.
25 09.2022 Evenemang, Galleri, Musik

Om Kinoteka 2022 🗓

Den 13:e upplagan av polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-4 september 2022 på Zita Folkets Bio. Varje år presenterar vi ett urval av nya polska spelfilmer, intressanta dokument och klassikerpärlor.
02 09.2022 04 09.2022 Evenemang, Film

Samtal med skådespelaren Piotr Głowacki 🗓

Varmt välkommen till samtal med specialgäster på årets Kinoteka Stockholm.
02 09.2022 Evenemang, Film