26.05.2022 - 29.05.2022 Evenemang, Konst

Polska konstnärer på Supermarket Art Fair 2022

I år kommer två polska konstnärsgrupper LeleArt Space och NOWY ZŁOTY/NY GYLLENE samt en polsk performer Konrad Juściński att delta i Supermarket Art Fair 2022 som i år äger rum mellan den 26-29 maj i SKHLM Skärholmen Centrum!

Supermarket Art Fair är en internationell, oberoende konstmässa i Stockholm som visar konst från hela världen. Dess ambition är att uppvisa unika projekt och idéer, bygga broar mellan den svenska och internationella konstscenen och skapa möten mellan konstnärer och betraktare.

Det blir ett fantastiskt tillfälle för alla som vill upptäcka extraordinära idéer och nya fascinerande koncept! Besökare får möjlighet att få veta mer om polsk samtida konst samt ska kunna prata med några av de fantastiska artisterna som skapar spännande konstnärliga initiativ i Polen! Varmt välkommna!

Om polska konstnärer som deltar i årets mässa:

NOWY ZŁOTY/NY GYLLENE är ett informellt utställningsinitiativ som startade i juli 2019 i en kiosk. Kuratorsteamet består av Magdalena Kreis och Yuriy Biley. Val av konstnärer som visar sina verk i kiosken baseras på rekommendationer. Konstnären som ställer ut sina konstverk på NY GYLLENE föreslår tre andra konstnärer, varav en blir utvald. I slutet av 2020 lanserades en ny del av programmet som heter CEREMONY. Det är en serie av presentationer av konstverk i form av flaggor, som anordnas emellan kioskutställningar. Förutom öppningar, fungerar NY GYLLENE på ett ”öppet på begäran” format, dvs. att det finns en möjlighet att anordna ett individuellt besök. Programmet är möjligt tack vare stödet från en crowdfunding-plattform.

Under Supermarket 2022 kommer NY GYLLENE att presentera CEREMONIAL – en serie av åtta konstverk i form av flaggor. Deltagande konstnärer: Monika Drożyńska (PL), Yulia Krivich (UA), Alex Urso (IT), Nikolay Karabinovych (UA), Jolanta Nowaczyk (PL), Nikita Kadan (UA), Joanna Rajkowska (PL), Magdalena Karpińska (PL).

Mer om NOWY ZŁOTY / NY GYLLENE

Facebook

Instagram

Patronite

LELEART SPACE

‘Vi skapar en ny plats för konst. I vårt huvudkontor finns ett dussin inbjudna konstnärers ateljéer och en utställningsyta på 200 kvadratmeter med en unik postindustriell karaktär’, säger LeleArt om sitt initiativ.

Ofta är den unika akustiken i övergivna urbana platser en perfekt miljö för “sinnets öga” (“mind’s eye”). Utställningen ”Reverb” syftar att ge möjlighet för publiken att lyssna på arkitektur, dess oupphörliga brus, ljudartefakter samt att visa olika akustiska fenomen i nya audiovisuella strukturer såsom deformationer av fångade ljud.

En mycket viktig roll spelas av den industriella karaktären och ekot som kan skapas i den gamla hallen där galleriet Lele Art Space ligger nu. Ritningar och diagram användes för att skapa animerade partitur som sedan återgavs i biologiskt nedbrytbara 3D-utskrifter. I det tomma utställningsrummet organiserades dessutom inspelade musiksessioner. Alla de ovannämnda objekten, skisserna och inspelningarna är galleriets futuristiska version av ett koncept av en stad.

Mer om LeleArt hittar du på deras Facebook sida.

KONRAD JUŚCIŃSKI är en bildkonstnär som jobbar med bl a performance, installationer och video. I sina konstverk reflekterar han över sådana frågor som: vad det betyder att någonting är organiskt; vad tänker man på när man pratar om en säker plats och utopi; vad som skapar förändring; eller vad som påverkar våra val.

Sedan 2003 har han arbetat som föreläsare och lärare i samarbete med olika universitet och just nu är han en professor vid WSUS (Samhällsvetenskapliga Universitetet) i Poznań. Han driver också skulpturstudion vid Institutet för bildkonst vid Universitetet i Zielona Góra. Han samarbetar med Nationalmuseet i Poznań, där han genomför cykliska experimentella workshops om samtidskonst.

Konrad har varit på mässan vid flera tillfällen i samarbete med Polska institutet och varje gång överraskar han publiken med en ny tolkning av de ämnena han arbetar med i sin performance.

Mer om Konrad

Instagram

Facebook

Projektet anordnas i samarbete med Adam Mickiewiczinstitutet och Supermarket Art Fair.

from to
Scheduled Evenemang >Konst

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik