6.08.2022 - 28.08.2022 Evenemang, Galleri, Konst

Barbara Kozłowskas konst på Ornö

MÖRBY GÅRD KONST är en konstnärsdriven plats på Ornö i Stockholms skärgård, en konstnärsdriven förening som är inne på sitt tredje år. Årets utställning ”Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn” är gjord av curatorn och skribenten Camilla Larsson. I utställningen ingår foton av den polska konstnären Barbara Kozłowska. De visas med stöd av och i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Medverkande konstnärer

Barbara Kozłowska, Éva Mag, Astrid Svangren, Simon Blanck,

Lotta Törnroth, Nisrine Boukhari,Leif Elggren, Hillside Projects, Ida Idaida.

Curator: Camilla Larsson

.

”Curatorn har tagit fasta på att konstnärerna arbetar i skilda uttryck, men förenas i sitt intresse för existentiellt laddade frågor och sin materiella sensibilitet. Med titeln Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn vill hon lyfta fram att i verken som visas hittar det ljusa ständigt sin motpol i det dunkla och vice versa. Titeln fångar spänningen mellan ljus och mörker. Den beskriver konstverk som rör sig mellan det smärtsamma, oroande, absurda och det vackra. Det behövs i en tid som vår som räds det komplicerade och tvetydiga.”

Mörby gård konst

.

Barbara Kozłowska (1940-2008) drog linjer på stränder över hela världen, från 1970-talet fram till sin bortgång 2008. Linjerna fyllde hon i med naturliga pigment och med kamera dokumenterade hon teckningarna i sanddynerna. Fotografierna bearbetades ytterligare med färgade pennor. Interventionerna och fotografierna gav hon namnet Borderline [Gränslinjen]. Fotografierna visar linjer som binder samman öst och väst. De har till och med en planetarisk räckvidd om fantasin låter dem fortsätta över hela jorden. Samtidigt är linjerna efemära och försvinner när tidvattnet höjs.

Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn med stöd från Arton Foundation, Haninge kommun, Region Stockholm, Polska institutet, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, All art Now och Nordiska Konstförbundet.

.

Öppettider 6-28 augusti 2022

Fredag till söndag kl 12-18

Kreativ verkstad för barn och unga:

13-14 augusti kl 12-15

20-21 augusti kl 12-15

   

Vernissage lördag den 6 augusti

Öppet 12:00-18:00

13:00 Utställningen invigs av Marina Seinegård

14:00-16:00 performativ vandring med Hillside Projects

16:30-17.15 curator Camilla Larsson visar utställningen

Finissage 27 augusti – Literary Undercurrents around Ornö Island

Del I

13:00 – 15:00 performativ vandring med Hillside Projects

Del II
15:30 – 16:45
Introduktion – av curator Camilla Larsson

Föreläsning (på engelska) om Barbara Kozłowska och bl a hennes projekt Borderline [Gränslinjen] – av den polska konstvetaren Marika Kuźmicz, grundaren av Arton Foundation i Warszawa

Konstnären Simon Blanck läser poesi av Anna Akhmatova

Konstnären Ida Idaida läser ur sin essä om skapandeprocessen av skulpturen Device (på engelska och svenska)

Konstnären Leif Elggren läser tre kapitel ur sin bok Tånageln

Mingel

Läs mer om programmet: https://fb.me/e/2Hw7aNRHZ

.

.

Hitta till Mörby gård:

Kollektivt resande och bilfärja:

Närmaste station med SL för att ta sig till oss är Stor Brevik, Ornö (Ornöbussen 889)

Åk pendeltåg från Stockholm C mot Nynäshamn. Kliv av vid Handen. Fortsätt med buss 839 (avgår från bussterminal invid pendeltågstationen). Åk bussen till Dalarö Hotellbrygga. Tag sedan bilfärja till Ornö – Hässelmara brygga (där Ornöbussen 889 ansluter vissa turer). Gå av vid hållplats Brevik. Sedan får man promenera mor Bodal, till Mörby gård är det ungefär en 2,5 km promenad som tar ungefär en halvtimme.

Resa med bil:

Via Stockholm kör du väg 73 mot Nynäshamn. Efter att ha passerat Handen, tag avfart mot Dalarö. Åk sedan Dalarövägen (227) till Dalarö. Vid kanalbron i Dalarö tar du höger och fortsätter genom byn för att komma till färjeläget vid Hotellbryggan. Tag sedan bilfärja till Ornö. Bilfärjan angör Hässelmara brygga på Ornös nordvästra sida. Kör mot Bodalsberget.

OBS bilfärjan är avgiftsbelagd och måste bokas.

.

Läsa mer:

www.morbygardkonst.se

http://www.morbygardkonst.se/project/sommarens-utstaellning/

http://www.morbygardkonst.se/kontakt/

from to
Scheduled Evenemang >Galleri >Konst

Specialvisning av Roman Polańskis ”Kniven i vattnet”

Varmt välkommen till en speciell visning av Roman Polańskis "Kniven i vattnet" (1962) med foton av den fantastiska polska kameramannen Jerzy Lipman! Evenemanget sker i samband med 60-årsdagen av filmens premiär samt med 100-årsdagen av Jerzy Lipmans födelsedag.
07 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

EU-julkonsert 2022 i Stockholm 🗓

Nu räknar vi ned dagarna till jul! Den första snön har fallit, julpynt syns vid nästan varje hörn och många nynnar redan på julmusik. Varmt välkommen att njuta av den vackra tiden före jul med oss den 12 december kl. 18 på Adolf Fredriks kyrka i Stockholm där den tredje upplagan av EU-julkonsert kommer att äga rum i år.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Musik

Konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and

Den 12 december kl. 10.00 börjar konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ i Publicum på Åbo universitet, adress: Assistentinkatu 7. Konferensen sker på engelska.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia