3.09.2022 Evenemang, Film

Filmvisning: The Tenant. You Can’t Burn Us All av Michał Otłowski

Som en del av den 13:e polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm bjuder vi till filmvisningen av THE TENANT / LOKATORKA.

Lördag, 3 september 2022 kl 17:30

Klarabiografen, Kulturhusetstadsteatern

Sergels Torg 7, Stockholm

Hyreshusinvånarnas fridfulla tillvaro i Warszawas område Mokotów störs när en ny ägare till byggnaden dyker upp. Med tilltagande repressalier börjar mannen tvinga fler och fler familjer att flytta ut. Den sista och mest envisa hyresgästen mördas grymt. Polisen är hjälplös, utredningen leder ingen vart. Efter en tid tas fallet över av en ung, ambitiös polis – Anna Szerucka.

Berättelsen är inspirerad av verkliga händelser om ett olöst brott och kampen mot det korrupta systemet.

Samtal med Michał Otłowski efter filmen.

Polsk titel: Lokatorka

Regi: Michał Otłowski

Manus: Jacek Matecki, Tomasz Klimala

Längd: 118 min

Produktionsår: 2021, Polen

På polska med engelsk textning.

.

Skapa biljetter HÄR

Scheduled Evenemang >Film

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Artur Szulc berättar om Mars 1968 i

Historikern och författaren Artur Szulc berättar om bakgrunden till och följderna av studentprotesterna som bröt ut den 8 mars 1968 i Warszawa då en uppsättning av Adam Mickiewicz pjäs Dziady på Nationalteatern i Warszawa stoppades. Det blev startskottet för marsrevolten 1968.
08 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia