2.09.2022 - 4.09.2022 Evenemang, Film

Om Kinoteka 2022

Den 13:e upplagan av polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-4 september 2022 på Zita Folkets Bio. Varje år presenterar vi ett urval av nya polska spelfilmer, intressanta dokument och klassikerpärlor.

Årets upplaga av filmfestivalen Kinoteka Stockholm tar fokus på Polens senaste och mest prisbelönta filmer. Under festivalens tre dagar visas thrillers och psykologiska dramer som berättar om dramatiska händelser i Polen – från andra världskriget till samtiden. Varje festivaldag avslutas med en kortfilm skapad av en debuterande regissör. På årets festival får vi dessutom besök av två geniala gäster från Polen.

Kinoteka Stockholm 2022 inleds med Maciej Barczewski film MISTRZ / THE CHAMPION OF AUSCHWITZ. Berättelsen om förkrigsboxningsmästaren Tadeusz ”Teddy” Pietrzykowski (Piotr Głowacki i huvudrollen), som 1940 anländer med den första fångtransporten till det då nyinrättade koncentrationslägret Auschwitz. I år var filmen nominerad till Örnarpriset (Orły) – Polska filmakademins pris – i flera kategorier: bästa foto, bästa scenografi, bästa smink och bästa huvudroll. Filmvisningen följs av ett samtal med filmens huvudrollspelare, Piotr Głowacki.

Under den första festivaldagen visas också Adam Żądłos filmdebut – SOLAR VOYAGE. Filmen om en man som heter Mirek Lech som ger sig ut på en otrolig resa ut i världen på jakt efter kärlek och solenergi. Intressant och rolig dokumentär!

På andra dagen av Kinoteka presenterar vi Michał Otłowskis film LOKATORKA /  THE TENANT  som är inspirerad av verkliga händelser om ett olöst brott och kamp mot det korrupta systemet. Hyreshusinvånarnas fridfulla tillvaro i Warszawas område Mokotów störs när en ny ägare till byggnaden dyker upp. Med tilltagande repressalier börjar mannen tvinga fler och fler familjer att flytta ut. Den sista och mest envisa hyresgästen mördas på ett grymt sätt. Efter filmvisningen hålls ett samtal med Michał Otłowski, filmens regissör.

Under festivalen visas också den mörka kortfilmen STANCJA / THE LAST ROOM ON THE LEFT av Adrian Apanel. Filmen berättar om en ung kille som knackar på dörren till ett gammalt hus och vill hyra ett rum. Huset visar sig vara försummat och blir bara konstigare och konstigare ju fler rum de besöker och ju fler hyresgäster de möter.

På festivalens sista dag presenterar vi POWRÓT DO TAMTYCH DNI / BACK TO THOSE DAYS av Konrad Aksinowicz. Psykologisk thriller om Tomek som bor ensam med sin mamma eftersom hans pappa Alek åkt till USA för att tjäna pengar. Oväntat dyker pappan upp hemma med presenter men förklarar inte varför han återvände.

Senare den dagen visas ALICJA I ŻABKA / ALICE AND THE FROG av Olga Bołądź. Det är en berättelse om hur ett problem kan skära en bort från verkligheten, eftersom det är så svårt att det verkar vara overkligt. Tillsammans med huvudpersonen flyttar vi till en fantasivärld där det är vackert men också skrämmande.

Vi hoppas att ni uppskattar årets filmprogram i den upplagan av Kinoteka Stockholm.

Vi önskar er storartade filmupplevelser!

.

Samarbetspartners: Klarabiografen, Kulturhusetstadsteatern, Studio Munka, Loco Films.

Affisch: Krzysztof Ducki

.

KINOTEKA | PROGRAM | FILM OCH SAMTAL

from to
Scheduled ical Google outlook Evenemang >Film

KÄRLEK, UPPROR OCH ROSMARIN: polsk-svensk musikafton 🗓

Cecilia Dalby Pedersen (sång) och Marcin Dominik Gluch (piano) har samarbetat med varandra i över 10 år och gett konserter både i Sverige och Polen. Nu bjuder de på en stämningsfull och upplyftande afton med pianomusik, sånger, opera och poesi från 1800-talet och det tidiga 1900-talet, en unik blandning av polska och svenska tonsättare, representanter av både romantiken och modernismen.
25 09.2022 Evenemang, Galleri, Musik

Samtal med skådespelaren Piotr Głowacki 🗓

Varmt välkommen till samtal med specialgäster på årets Kinoteka Stockholm.
02 09.2022 Evenemang, Film

Samtal med regissören Michał Otłowski 🗓

Varmt välkommen till samtal med specialgäster på årets Kinoteka Stockholm.
03 09.2022 Evenemang, Film