2.09.2022 - 4.09.2022 Evenemang, Film

Om Kinoteka 2022

Den 13:e upplagan av polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-4 september 2022 på Zita Folkets Bio. Varje år presenterar vi ett urval av nya polska spelfilmer, intressanta dokument och klassikerpärlor.

Årets upplaga av filmfestivalen Kinoteka Stockholm tar fokus på Polens senaste och mest prisbelönta filmer. Under festivalens tre dagar visas thrillers och psykologiska dramer som berättar om dramatiska händelser i Polen – från andra världskriget till samtiden. Varje festivaldag avslutas med en kortfilm skapad av en debuterande regissör. På årets festival får vi dessutom besök av två geniala gäster från Polen.

Kinoteka Stockholm 2022 inleds med Maciej Barczewski film MISTRZ / THE CHAMPION OF AUSCHWITZ. Berättelsen om förkrigsboxningsmästaren Tadeusz ”Teddy” Pietrzykowski (Piotr Głowacki i huvudrollen), som 1940 anländer med den första fångtransporten till det då nyinrättade koncentrationslägret Auschwitz. I år var filmen nominerad till Örnarpriset (Orły) – Polska filmakademins pris – i flera kategorier: bästa foto, bästa scenografi, bästa smink och bästa huvudroll. Filmvisningen följs av ett samtal med filmens huvudrollspelare, Piotr Głowacki.

Under den första festivaldagen visas också den mörka kortfilmen STANCJA / THE LAST ROOM ON THE LEFT av Adrian Apanel. Filmen berättar om en ung kille som knackar på dörren till ett gammalt hus och vill hyra ett rum. Huset visar sig vara försummat och blir bara konstigare och konstigare ju fler rum de besöker och ju fler hyresgäster de möter.

På andra dagen av Kinoteka presenterar vi Michał Otłowskis film LOKATORKA /  THE TENANT  som är inspirerad av verkliga händelser om ett olöst brott och kamp mot det korrupta systemet. Hyreshusinvånarnas fridfulla tillvaro i Warszawas område Mokotów störs när en ny ägare till byggnaden dyker upp. Med tilltagande repressalier börjar mannen tvinga fler och fler familjer att flytta ut. Den sista och mest envisa hyresgästen mördas på ett grymt sätt. Efter filmvisningen hålls ett samtal med Michał Otłowski, filmens regissör.

Under festivalen visas också Adam Żądłos filmdebut – SOLAR VOYAGE. Filmen om en man som heter Mirek Lech som ger sig ut på en otrolig resa ut i världen på jakt efter kärlek och solenergi. Intressant och rolig dokumentär!

På festivalens sista dag presenterar vi POWRÓT DO TAMTYCH DNI / BACK TO THOSE DAYS av Konrad Aksinowicz. Psykologisk thriller om Tomek som bor ensam med sin mamma eftersom hans pappa Alek åkt till USA för att tjäna pengar. Oväntat dyker pappan upp hemma med presenter men förklarar inte varför han återvände.

Senare den dagen visas ALICJA I ŻABKA / ALICE AND THE FROG av Olga Bołądź. Det är en berättelse om hur ett problem kan skära en bort från verkligheten, eftersom det är så svårt att det verkar vara overkligt. Tillsammans med huvudpersonen flyttar vi till en fantasivärld där det är vackert men också skrämmande.

Vi hoppas att ni uppskattar årets filmprogram i den upplagan av Kinoteka Stockholm.

Vi önskar er storartade filmupplevelser!

.

Samarbetspartners: Klarabiografen, Kulturhusetstadsteatern, Studio Munka, Loco Films.

Affisch: Krzysztof Ducki

.

KINOTEKA | PROGRAM | FILM OCH SAMTAL | BILJETTER

from to
Scheduled Evenemang >Film

Inblick Södertörn, Utblick Polen – utställning och

Den 19 oktober 2022 kl. 13.00 – 17.00 på Södertörns högskola äger det internationella symposiet Art in Public Life: Art and Cultural Policies of the 1970s Reconsidered rum, som är del i ett pågående samverkansprojekt, Inblick Södertörn, Utblick Polen. 50 år av konst, offentlighet och kulturpolitik, som drivs av Konstvetenskapen på Södertörns högskola i samverkan med Region Stockholm, Södertälje konsthall, Botkyrka konsthall och Polska institutet. Projektet är finansierat genom Samverkansenheten vid Södertörns högskola. Huvudtalare är: prof. Agata Jakubowska (Warszawauniversitetet), dr Karolina Kolenda, (Krakows pedagogiska universitet) och dr Kim West, (Södertörns högskola).
30 09.2022 28 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Konst

Peter Janssons reseberättelse från Sokołowsko 🗓

Peter Jansson åkte till Sokolowsko för att medverka vid invigningen av och föreläsa och samtala om hans bokprojekt vid årets Krzysztof Kieślowski-festival.
19 08.2022 29 08.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

KLARSKRIFT OCH ANDRA SKRIFTER – KRZYSZTOF SIWCZYK

I september ges ut en diktsamling Klarskrift och andra dikter med texter av den polske poeten Krzysztof Siwczyk (Prosak Förlag, 2022). Boken är översatt av Julian Birbrajer och omslaget är gjort av Elwira Gocłowska. Bokreleasen kommer att hållas på årets Bokmässan i Göteborg redan den 23 september kl. 11.30, på EUNIC Stockholms monter (C02:01). Varmt välkommen!
23 09.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur