2.09.2022 Evenemang, Film

Samtal med skådespelaren Piotr Głowacki

Varmt välkommen till samtal med specialgäster på årets Kinoteka Stockholm.

Fredag, 2 september kl. 19.00

Klarabiografen, Kulturhusetstadsteatern

Sergels Torg 7, 111 57 Stockholm

.

Piotr Głowacki

Piotr Głowacki tog examen från Teaterhögskolan i Kraków. Han är en ambitiös och uttrycksfull skådespelare. Han säger att han bär med sig sitt jobb hela tiden, bygger rollen från grunden, tar den med sig ut på gatan, skapar dess stil och sätt att vara och även dess omvärld. Han ger sig hän i sitt yrke helt. Piotr Głowacki har vunnit flera priser, bl.a. för bästa manliga roll på filmfestivalen Cinema Tout Ecran i Genève för ODA DO RADOŚCI  / ODE TO JOY och specialpriset på Filmfestivalen i Tarnów för det polska Oscarsbidraget 80 MILIONÓW / 80 MILLIONS som var invigningsfilmen på Kinoteka Stockholm 2012. Han har medverkat även i andra filmer som visades på Kinoteka Stockholm genom åren: Wojciech Smarzowskis DOM ZŁY / THE DARK HOUSE, Jan Komasas SALA SAMOBÓJCÓW / SUICIDE ROOM  och Agnieszka Hollands polska Oscarsbidrag W CIEMNOŚCI / IN DARKNESS. Piotr Głowacki spelar titelrollen i filmen MISTRZ / CHAMPION OF AUSCHWITZ som inviger årets upplaga av Kinoteka Stockholm och är också med i LOKATORKA / THE TENNANT som visas under festivalens andra dag.

.

Scheduled Evenemang >Film

Konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and

Den 12 december kl. 10.00 börjar konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ i Publicum på Åbo universitet, adress: Assistentinkatu 7. Konferensen sker på engelska.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia

Czeslaw Slania i vänners minnen: Zygmunt Kuszelewski

Vi fortsätter att uppmärksamma minnet av Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna, med denna intervju med Slanias två vänner och beundrare som bjuder på några personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om Czeslaw "Czesiek" Slania. Intervjufilmen publiceras den 21 oktober på Polska institutets Youtube-kanal, en dag före Czeslaw Slanias födelsedag.
21 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia

Adam Zagajewski på liv och död –

Vi rekommenderar varmt samtalet mellan Irena Gronberg och Mats Granberg på Söderköpings Bokhandel & Antikvariat, Storgatan 7, kl. 13.30–14.15 den 15 oktober. Samtalet om den polska poeten Adam Zagajewski som avled på Världspoesidagen 2021 är en av programpunkter på Söderköpings poesifestival.
15 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur