2.09.2022 Evenemang, Film

Samtal med skådespelaren Piotr Głowacki

Varmt välkommen till samtal med specialgäster på årets Kinoteka Stockholm.

Fredag, 2 september kl. 19.00

Klarabiografen, Kulturhusetstadsteatern

Sergels Torg 7, 111 57 Stockholm

.

Piotr Głowacki

Piotr Głowacki tog examen från Teaterhögskolan i Kraków. Han är en ambitiös och uttrycksfull skådespelare. Han säger att han bär med sig sitt jobb hela tiden, bygger rollen från grunden, tar den med sig ut på gatan, skapar dess stil och sätt att vara och även dess omvärld. Han ger sig hän i sitt yrke helt. Piotr Głowacki har vunnit flera priser, bl.a. för bästa manliga roll på filmfestivalen Cinema Tout Ecran i Genève för ODA DO RADOŚCI  / ODE TO JOY och specialpriset på Filmfestivalen i Tarnów för det polska Oscarsbidraget 80 MILIONÓW / 80 MILLIONS som var invigningsfilmen på Kinoteka Stockholm 2012. Han har medverkat även i andra filmer som visades på Kinoteka Stockholm genom åren: Wojciech Smarzowskis DOM ZŁY / THE DARK HOUSE, Jan Komasas SALA SAMOBÓJCÓW / SUICIDE ROOM  och Agnieszka Hollands polska Oscarsbidrag W CIEMNOŚCI / IN DARKNESS. Piotr Głowacki spelar titelrollen i filmen MISTRZ / CHAMPION OF AUSCHWITZ som inviger årets upplaga av Kinoteka Stockholm och är också med i LOKATORKA / THE TENNANT som visas under festivalens andra dag.

.

Scheduled Evenemang >Film

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia