2.09.2022 - 4.09.2022 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Kinoteka Stockholm 2022

2 - 4 september tittade vi tillsammans på de polska filmerna under den 13:e upplagan av filmfestivalen Kinoteka Stockholm på Klarabiografen. Vi är så tacksamma för alla som kom. Vi hoppas att du älskade varje sekund av det!

Under tre dagar skedde visningar av tre långfilmer, tre kortfilmer samt två intressanta intervjuer med skådespelaren Piotr Głowacki och regissören Michał Otłowski. Vi såg filmen om fångar från Auschwitz, lärde oss mer om verkliga händelser om ett olöst brott och kamp mot det korrupta systemet i Warszawa och följde ett nostalgiskt äventyr in på färgstarka 90-talet.

Festivalen började 2/9 med filmen ”The Champion of Auschwitz” och filmsamtal mellan huvudrollspelare, Piotr Glowacki och Johannes Mayer. Samtalet efterföljdes av kortfilmen ”The Last Room On The Left”.

På andra festivaldagen visades film som är baserad på verkliga händelser – ”The Tenant” av Michał Otłowski. Efter filmvisningen hölls ett samtal med regissören.

Den 3 september visades en film inspirerad av filmregissörens egna upplevelser – ”Back to Those Days” av Konrad Aksinowicz. En mycket rörande film om familjerelationer, beslutsamhet och alkoholism.

Varje festivaldag avslutades med en kortfilm skapad av en debuterande regissör: ”The Last Room On The Left” av Adrian Apanel, ”Solar Voyage” av Adam Żądło och ”Alice and the Frog” av Olga Bołądź. Alla filmer producerades av Munk Studio.

Vi är mycket glada att du gillade årets upplaga av Kinoteka Stockholm. Stort tack till alla som kom och bidragit på något sätt! Och särskilt tack till Johannes Mayer och våra samarbetspartners: Klarabiografen, Kulturhusetstadsteatern, Studio Munka, Loco Films, Kino Świat och Pokromski Studio.

Vi ses nästa år!

from to
Scheduled Aktuellt >Galleri

Specialvisning av Roman Polańskis ”Kniven i vattnet”

Varmt välkommen till en speciell visning av Roman Polańskis "Kniven i vattnet" (1962) med foton av den fantastiska polska kameramannen Jerzy Lipman! Evenemanget sker i samband med 60-årsdagen av filmens premiär samt med 100-årsdagen av Jerzy Lipmans födelsedag.
07 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

EU-julkonsert 2022 i Stockholm 🗓

Nu räknar vi ned dagarna till jul! Den första snön har fallit, julpynt syns vid nästan varje hörn och många nynnar redan på julmusik. Varmt välkommen att njuta av den vackra tiden före jul med oss den 12 december kl. 18 på Adolf Fredriks kyrka i Stockholm där den tredje upplagan av EU-julkonsert kommer att äga rum i år.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Musik

Konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and

Den 12 december kl. 10.00 börjar konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ i Publicum på Åbo universitet, adress: Assistentinkatu 7. Konferensen sker på engelska.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia