4.11.2022 Aktuellt, Evenemang, Film, Historia

Slaniasamfundets höstmöte på NorrPhil 2022 – filmvisning om Czesław Słania, föredrag och samtal

Slaniasamfundets höstmöte äger rum fredagen den 4 november kl. 12.00 – 15.00 under frimärks- och vykortsutställningen NorrPhil 2022 i Täby.

Alla Slaniavänner är varmt välkomna, inte enbart samfundsmedlemmar. Du kan alltså ta med bästa hälfter, vänner och bekanta! Anmäl gärna ditt deltagande i höstmötet – föranmälan till sekreteraren@slaniasamfundet.com.
Samfundet utlovar ett mycket innehållsrikt höstmöte som bland annat innehåller:

  • Aktuell presentation av Slaniasamfundet och samarbetet med Polska institutet.
  • Intervjufilmen ”Czeslaw Slania i vänners minnen” som innehåller personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om mästergravören Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna, med efterföljande diskussion med de medverkande i filmen: Zygmunt Kuszelewski, Slanias bäste vän, och Teresa Pawlak (båda samfundsmedlemmar). Filmen har skapats av Polska institutet i Stockholmen och kommer att publiceras online i år.
  • Föredrag av Zlatko Jakuš som graverat mer än 200 svenska frimärken. Zlatko har även lovat att han signerar objekt i samband med mötet.
  • Crowns agents och dess påverkan av Slanias Jamaicamärken, Jan Larsson presentation
  • Utdelning av Slaniasamfundets hedersdiplom.

Inträdet till utställningen NorrPhil 2022 är gratis!

Öppettider:

Fredagen den 4 november 10:00 – 18:00 – officiell invigning sker 11:00

Lördagen den 5 november 10:00 – 17:00

Söndagen den 6 november 10:00 – 15:00

Mer om NorrPhil

Läs mer om Slaniasamfundet

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Film >Historia

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!
06 02.2023 12 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur