21.10.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia

Czeslaw Slania i vänners minnen: Zygmunt Kuszelewski och Teresa Pawlak om mästergravören

Vi fortsätter att uppmärksamma minnet av Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna, med denna intervju med Slanias två vänner och beundrare som bjuder på några personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om Czeslaw "Czesiek" Slania. Intervjufilmen publiceras den 21 oktober på Polska institutets Youtube-kanal, en dag före Czeslaw Slanias födelsedag.
Han föddes den 22 oktober 1921 i Czeladź i södra Polen. Han studerade på Konstakademin i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki) och sedan arbetade han på det polska statstryckeriet i Warszawa (Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych) där han fördjupade sina kunskaper i gravyrkonsten. År 1956 flyttade Słania till Sverige och 1959 fick han anställning vid Postverket. Så småningom utsågs han till hovgravör. Hovgravören Czesław Słania är unik i världen som frimärksgravör. Ingen annan har en så omfattande produktion bakom sig.

Film och klippning: P. Kania NordFOTO

Intervju, manus och översättning till svenska: M. Piotrowski (Polska institutet)

Ett stort tack till Konsulära Avdelningen av Republiken Polens Ambassad i Stockholm!


Scheduled Aktuellt >Evenemang >Historia

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Kryptologidagen – Artur Szulc berättar om de

Kryptologidagen firas den 25 januari till minnet av knäckningen av den tyska kryptoapparaten Enigma. Dagen instiftades 2007 av Institutionen för matematik och datavetenskap på Poznańs universitet (UAM - Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu).
25 01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia