9.12.2022 - 11.12.2022 Aktuellt, Evenemang, Musik

European Film Festival – Powered by EUNIC Stockholm and European Commission

Mellan den 9-11 december 2022 bjuder EUNIC Stockholm och Europeiska Kommissionen i Sverige på specialvisningar av prisbelönta europeiska filmer på Zita Folkets Bio i Stockholm!

European Film Festival, arrangerad av EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionen i Sverige, presenterar i år ett urval av 11 bästa och senaste europeiska filmer, prisbelönta både nationellt och internationellt. Årets tema för festivalen är frågan om ”Vad är nytt” i europeisk film med fokus på unika ämnen som tas upp i europeiska filmer, på de nya rösterna av unga europeiska regissörer men även på de återkommande teman såsom identitet och minne samt på frågan om hur europeisk film positionerar sig till världens förändringar.

Den polska filmen “Bread and Salt” av Damian Kocur (2022) visas på lördag den 10 december kl 20:30 och introduceras med ett samtal med chefen för den internationella marknadsförings- och distributionsavdelningen vid Munk Studio, Michał Hudzikowski. Film visas på polska med engelska undertexter. Varmt välkomna!

Fri entré gäller till alla visningar men det finns ett begränsat antal platser! 

Säkra din plats redan nu genom att boka biljett på Zita Bios hemsida 👉 https://zita.se/european-festival 
Festivalens officiella Facebook sida 👉 https://fb.me/e/7f2Z41TIw

——————————————————————-

Festivalens program:

Fredag 9/12

18:00 Toloka (Ukraina, Zita 1) + festivalens invigning

Lördag 10/12

16:30 Ibrahim (Frankrike, Zita 2)

18:00 The Inner Cage (Italien, Zita 3)

18:15 Occupation (Tjecken, Zita 2)

20:30 Man and Dog (Rumänien, Zita 2)

20:30 Bread and Salt (Polen, Zita 3)

Söndag 11/12

16:30 Nova Lituania (Litauen, Zita 2)

18:00 Jumbo (Belgien, Zita 3)

19:00 You have to Come and See It (Spanien, Zita 2)

20:30 Metamorphosis of the Birds (Portugallien, Zita 2)

20:30 The Staffroom (Kroatien, Zita 3)

——————————————————————-

European Film Festival anordnas av:

‣ Europeiska Kommissionen i Sverige

‣ EUNIC Stockholm medlemmar:

・Camões Institute/Portugals ambassad i Sverige

・Institut Français de Suède/Franska Institutet i Sverige

・Rumänska kulturinstitutet i Stockholm

・Polska institutet i Stockholm

・Tjeckiska centret i Stockholm

・Tjeckiens Ambassad i Stockholm

・Istituto Italiano di Cultura/Italienska Kulturinstitutet i Stockholm

・​​Wallonia Brussels International

・Ukrainska Institutet i Sverige

・Litauens Ambassad i Stockholm

・Instituto Cervantes i Stockholm

・Spaniens Ambassad i Stockholm

・Kroatiens Ambassad i Stockholm

Om det polska bidraget “Bread and Salt” av Damian Kocur (2022)

“En laddad hemkomst till betongförorten och en sommar kantad av queer förälskelse, frustration och maktlöshet. Med oförglömliga insatser från amatörskådespelare skapas ett identitetsdrama som dröjer sig kvar på näthinnan länge.

En ung pianist som lämnat den polska småstadsmentaliteten för musikstudier i Warszawa återvänder dit där de ungdomar som blivit kvar följer i sina föräldrars fotspår och, tyngda av sin klasstillhörighet, hamnar i destruktiva banor.

Med närmast dokumentär precision och rå intensitet berättar den polska Venedigbelönade dundertalangen Damian Kocur en universell historia om ett samhälle utan vinnare och om att hitta motståndskraft när hoppet släcks.” (Källan: Stockholm Film Festival)

Titel: Bread and Salt

Ursprunglig titel: Chleb i sól

Regissör: Damian Kocur

Manus: Damian Kocur, Marta Konarzewska

Land: Polen

Längd: 100 min

Produktionsår: 2022

Språk: Polska

Undertext: Engelska

Skådespelare: Tymoteusz Bies, Jacek Bies

Producent: Jacek Bromski, Ewa Jastrzębska, Jerzy Kapuściński och Studio Munka Stowarzyszenia Filmowców Polskich

Foto: Tomasz Wozniczka
from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Musik

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia