29.01.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg

Małgorzata Mirga-Tas möter Fred Taikon i ett samtal om romsk konstaktivism 🗺

I samband med öppningshelgen för Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm som visas i samarbete med Polska institutet i Stockholm möter konstnären Małgorzata Mirga-Tas en av våra allra mest hyllade barnboksförfattare, Fred Taikon. Tillsammans talar Mirga-Tas och Taikon om konsten och kulturens kraft som motstånd och brobryggare.  Den 29 januari kl. 13:00–14:00 i Hörsalen på Stadsbiblioteket. Fri entré.

Fred Taikon är en förgrundsgestalt inom kampen för romska rättigheter och mottog 2021 regeringens guldmedalj Illis Quorum meruere labores för sitt arbete med att synliggöra romsk kultur och informera om folkmordet av romer under Förintelsen. Han är även mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter, framförallt genom att synliggöra antiziganism och det romska folkmordet.

Samtalet leds av Fred Taikons dotter Mia Taikon, verksam vid Forum för Levande Historia.   

Fri entré och ingen föranmälan behövs. Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Romano Center i Väst och Folkuniversitetet.  

Läs mer om evenemanget här.

Scheduled Aktuellt >Design >Evenemang >Konst
Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg Map

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia