29.01.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg

Małgorzata Mirga-Tas möter Fred Taikon i ett samtal om romsk konstaktivism 🗺

I samband med öppningshelgen för Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm som visas i samarbete med Polska institutet i Stockholm möter konstnären Małgorzata Mirga-Tas en av våra allra mest hyllade barnboksförfattare, Fred Taikon. Tillsammans talar Mirga-Tas och Taikon om konsten och kulturens kraft som motstånd och brobryggare.  Den 29 januari kl. 13:00–14:00 i Hörsalen på Stadsbiblioteket. Fri entré.

Fred Taikon är en förgrundsgestalt inom kampen för romska rättigheter och mottog 2021 regeringens guldmedalj Illis Quorum meruere labores för sitt arbete med att synliggöra romsk kultur och informera om folkmordet av romer under Förintelsen. Han är även mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter, framförallt genom att synliggöra antiziganism och det romska folkmordet.

Samtalet leds av Fred Taikons dotter Mia Taikon, verksam vid Forum för Levande Historia.   

Fri entré och ingen föranmälan behövs. Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Romano Center i Väst och Folkuniversitetet.  

Läs mer om evenemanget här.

Scheduled Aktuellt >Design >Evenemang >Konst
Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia