22.01.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur, Teater

Januariupproret 160 år – ”Polen lider”

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Polen lider” från 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.

Januariupproret var den största och längsta av de polska folkresningarna mot den ryska makten i ett försök att återfå landets självständighet. I Sverige var polensympatier starka, både dagspressen och många svenska intellektuella gav uttryck för sitt stöd åt de polska frihetskämparna. En lång rad dikter tillägnade Polens kamp kom till. En av dem är ”Polen lider” som publicerades i Uppsala-Posten den 28 oktober 1863. Den är skriven av en okänd svensk poet. Vi presenterar dikten uppläst av Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret, Michał Michałowski. Den 18 januari 2023 inledde Björn Sällqvist vår konsert på Historiska museet med diktuppläsningen till minnet av upprorets utbrott.

Inom snar framtid presenterar vi fler avsnitt i denna videoserie.

Foto och klippning: Paweł Kania NordFOTO.


Scheduled Aktuellt >Evenemang >Litteratur >Teater

KINOTEKA 2023 🗓

Årets miniupplaga av filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-8 oktober 2020, i Haninge kulturhus i Handen och på Klarabiografen i Stockholm.
02 10.2023 08 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia