22.01.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur, Teater

Januariupproret 160 år – ”Polen lider”

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Polen lider” från 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.

Januariupproret var den största och längsta av de polska folkresningarna mot den ryska makten i ett försök att återfå landets självständighet. I Sverige var polensympatier starka, både dagspressen och många svenska intellektuella gav uttryck för sitt stöd åt de polska frihetskämparna. En lång rad dikter tillägnade Polens kamp kom till. En av dem är ”Polen lider” som publicerades i Uppsala-Posten den 28 oktober 1863. Den är skriven av en okänd svensk poet. Vi presenterar dikten uppläst av Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret, Michał Michałowski. Den 18 januari 2023 inledde Björn Sällqvist vår konsert på Historiska museet med diktuppläsningen till minnet av upprorets utbrott.

Inom snar framtid presenterar vi fler avsnitt i denna videoserie.

Foto och klippning: Paweł Kania NordFOTO.


Scheduled Aktuellt >Evenemang >Litteratur >Teater

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik