25-01-2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Kryptologidagen – Artur Szulc berättar om de polska kryptologerna

Kryptologidagen firas den 25 januari till minnet av knäckningen av den tyska kryptoapparaten Enigma. Dagen instiftades 2007 av Institutionen för matematik och datavetenskap på Poznańs universitet (UAM - Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu).

För att uppmärksamma Kryptologidagen berättar historikern och författaren Artur Szulc om den polska kryptobyrån under mellankrigstiden och hur polska kryptologer och matematiker gjorde ett viktigt förarbete i syfte att knäcka den tyska krypteringsmaskinen Enigma.

Filmen förbereddes i samarbete med Chiffercentret Enigma (Centrum Szyfrów Enigma) inom Poznańs arvcentrum (Poznańskie Centrum Dziedzictwa).

Film: Artur Szulc

Klippning: Paweł Kania NordFOTO

Bildmaterial: Centrum Szyfrów Enigma inom Poznańskie Centrum Dziedzictwa


Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik