26.02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst Göteborgs Konsthall, Götaplatsen 7, Göteborg

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal med Joanna Warsza och Wojciech Szymański på Göteborgs Konsthall 🗺

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!

Göteborgs Konsthall har till detta tillfälle bjudit in Wojciech Szymański och Joanna Warsza som curaterade den hyllade utställningen Re-enchanting the World / Przeczarowując świat med Małgorzata Mirga-Tas för den polska paviljongen på den 59:e Venedigbiennalen 2022. Det var då första gången i biennalens 120 år långa historia som en romsk konstnär ställt ut i en nationell paviljong. Nu möts de i ett samtal om romsk konst och aktivism och vad det innebär att återförtrolla världen. 

Samtalet sker på engelska och inleds med kortare introduktioner av Wojciech Szymański och Joanna Warsza för att sedan följas av ett samtal med Małgorzata Mirga-Tas. Det kommer finnas utrymme för frågor från publiken i samband med samtalet. 

I samarbete med Folkuniversitetet. Programmet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. 

Joanna Warsza är en frilansande curator, redaktör, konstskribent och lärare som kommer från Warszawa, men som nu är bosatt i Berlin. Sedan 2014 är Warsza programansvarig för CuratorLab på Konstfack i Stockholm. Hon har curaterat en rad olika biennaler, stadsprojekt, utställningar och konferenser, såsom den 7:e Berlinbiennalen (som associerad curator), Public Art München 2018, programcurator för Manifesta 10 i St Petersburg samt mer nyligen som medcurator för den 3: e och 4: e Autostrada-biennalen. Utifrån konstnären Agnes Denes motton att konsten ”kommunicerar det okommunicerbara”, ”visualiserar det osynliga” och ”accepterar inte de begränsningar som samhället har accepterat”, stöder Warszas curatoriella praktik konst som ger form åt vår tids mest komplexa idéer, på sätt är både tvärvetenskapligt och som tar hänsyn till den specifika platsen och kontexten. 

Wojciech Szymański är konstkritiker och konsthistoriker, frilansande curator, författare och redaktör för en rad böcker och kataloger. Han har curaterat flera uppmärksammade konstutställningar som behandlar queer konsthistoria: ”Heritage” (med Karol Radziszewski och Michał Grzegorzek), som en del av Pomada Queer Festival i Warszawa (2017) och ”Ryszard Kisiel: Cruising” (med Karol Radziszewski) på Gdańsk City Gallery (2018), bland andra. Han är intresserad av samtida romsk konst och har curaterat flera grupp- och soloutställningar av samtida romska konstnärer som Kali Berga, Delaine Le Bas och inte minst Małgorzata Mirga-Tas. Szymański är idag biträdande professor vid Institutet för konsthistoria vid universitetet i Warszawa och bor i Krakow, Polen. 

Mer om utställningen SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM

Scheduled Aktuellt >Design >Evenemang >Konst
Göteborgs Konsthall, Götaplatsen 7, Göteborg Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik