22.02.2023 - 25.02.2023 Aktuellt, Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Stockholm

Den tredje upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days på Zita Folkets Bio i Stockholm 🗺

Mellan den 22-25 februari 2023 äger rum den nya upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days! Under festivalen på Zita Folkets Bio i Stockholm visas fyra fantastiska samtida filmer från Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.

Alla filmer visas i originalspråk med engelsk textning.

Program:

22 februari kl 20:00 ”Piargy” (2022)

23 februari kl 20:00 ”The Last Race” i regi av Tomás Hodan (2022)

24 februari kl 20:00 ”Kvinnan på taket” i regi av Anna Jadowska (2022)

25 februari kl 18:00 ”The Game” i regi av Péter Fazakas (2022)

Det polska bidraget är “Kvinnan på taket” i regi av den prisbelönade polska filmregissören Anna Jadowska (2022) berättar en historia om en 58-årig kvinna som heter Mira. Hon ”går upp tidigt, hänger ut tvätten, köper mat till sin tropiska fisk och försöker råna en bank. Hennes desperata försök misslyckas, men tvingar henne att se på sitt liv ur ett nytt perspektiv. Finns det något hon fortfarande kan ändra i det?”. (produktionsbolagets synopsis på SFdb).

“Kvinnan på taket” är en polsk-fransk-svensk samproduktion. För fotot står den polska filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt, utbildad på den ansedda polska filmhögskolan i Łódź, numera verksam i både Sverige och Polen. Hon är den första kvinnliga Guldbaggevinnaren i kategorin Bästa foto. För filmens musik står den svenska artisten och kompositören Katharina Nuttall.

Festivalen arrangeras som ett samarbete mellan Czech Center Stockholm, Polska institutet i Stockholm, Slovakiens och Ungerns ambassader i Stockholm.
from to
Scheduled Aktuellt Evenemang Film
Zita Folkets Bio, Stockholm Map

Vi lever på polsk på SUPERMARKET –

I år kommer den polska konstnärsgruppen Vi lever på polsk (VLP) från Köpenhamn till Stockholm för att delta i Supermarket Art Fair 25–28 april i SKHLM Skärholmen Centrum! Under mässan kommer de polska konstnärerna att berätta om sin konst och presentera några av gruppens medlemmar. Söndag 28 april kl.12 deltar de i ett samtal med konstnärer från Stockholmsgalleriet Studio44. Varmt välkomna!
25 04.2024 28 04.2024 Aktuellt, Evenemang, Konst, Polsk konst

Quo vadis – Jan Henrik Swahn om

1905 tilldelades Henryk Sienkiewicz Nobelpriset i litteratur "på grund av hans storartade förtjänster som episk författare". Hans mest kända verk, Quo vadis ("Vart går du?") – en berättelse från Neros dagar, har länge räknats som den polska litteraturens mest lästa roman, och för några månader sedan presenterades den av bokförlaget Marisma i komplett översättning och i ny, svensk språkdräkt av Jan Henrik Swahn.
15 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Polska och svenska konstnärer visas på utställningen

Stort tack till alla som bidragit till utställningen Polska spår som invigdes den 23 mars på Södertälje konsthall i Stockholm! Vi vill särskilt tacka curatorerna, Maja-Lena Molin och Camilla Larsson, för deras enastående engagemang och professionalism och för att de har kastat ljus över det dynamiska samarbetet mellan Polens och Sveriges kultur under andra halvan av 1900-talet. Det är fantastiskt att så många konstverk av stora konstnärer presenteras på utställningen. Några är från det förflutna, andra är verk av samtida konstnärer från Polen och Sverige som inspirerats av det polska kulturarvet.
23 03.2024 Evenemang, Galleri, Konst