22.02.2023 - 25.02.2023 Aktuellt, Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Stockholm

Den tredje upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days på Zita Folkets Bio i Stockholm 🗺

Mellan den 22-25 februari 2023 äger rum den nya upplagan av V4 Film Dagar/V4 Film Days! Under festivalen på Zita Folkets Bio i Stockholm visas fyra fantastiska samtida filmer från Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.

Alla filmer visas i originalspråk med engelsk textning.

Program:

22 februari kl 20:00 ”Piargy” (2022)

23 februari kl 20:00 ”The Last Race” i regi av Tomás Hodan (2022)

24 februari kl 20:00 ”Kvinnan på taket” i regi av Anna Jadowska (2022)

25 februari kl 18:00 ”The Game” i regi av Péter Fazakas (2022)

Det polska bidraget är “Kvinnan på taket” i regi av den prisbelönade polska filmregissören Anna Jadowska (2022) berättar en historia om en 58-årig kvinna som heter Mira. Hon ”går upp tidigt, hänger ut tvätten, köper mat till sin tropiska fisk och försöker råna en bank. Hennes desperata försök misslyckas, men tvingar henne att se på sitt liv ur ett nytt perspektiv. Finns det något hon fortfarande kan ändra i det?”. (produktionsbolagets synopsis på SFdb).

“Kvinnan på taket” är en polsk-fransk-svensk samproduktion. För fotot står den polska filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt, utbildad på den ansedda polska filmhögskolan i Łódź, numera verksam i både Sverige och Polen. Hon är den första kvinnliga Guldbaggevinnaren i kategorin Bästa foto. För filmens musik står den svenska artisten och kompositören Katharina Nuttall.

Festivalen arrangeras som ett samarbete mellan Czech Center Stockholm, Polska institutet i Stockholm, Slovakiens och Ungerns ambassader i Stockholm.
from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Film
Zita Folkets Bio, Stockholm Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik