24.03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik Studio 2 i Radiohuset (Sveriges Radio), Oxenstiernsgatan 20, Stockholm

Kwartludium – releasekonsert för nytt album 🗺

Några år av ett produktivt och givande samarbete mellan den polska ensemblen Kwartludium och den svenska tonsättaren Marsel Nichan resulterar nu till utgivningen av CD-skivan Fractals som släpps den 1 mars och som Polska institutet i Stockholm har varit med och delfinansierat. CD-releasekonserten äger rum i Studio 2 i Radiohuset (Sveriges Radio) den 24 mars kl. 18.00.

Inspelningen av skivan ägde rum i Musikakademin i Gdańsk under sommaren 2022 mellan 4 – 6 juli. Under dessa tre intensiva dagar spelade musikerna tillsammans med ljudteknikern Piotr Rodak in hela materialet till skivan.
Under konserten framför ensemblen även ett stycke ”być/nie być”  (“to be/not to be”) av den polska tonsättaren Magdalena Gorwa. Verket uruppfördes av Kwartludium den 26 maj 2022 under Musica Polonica Nova Festival i Wrocław.

Stort tack till alla som har bidragit till skivans tillblivelse: Kwartludium, Polska Institutet i Stockholm, Nuova Arte, Nichan Records samt Polens departement för kultur och nationellt kulturarv inom programmet ”Composing Commissions” genomfört av Polens nationella institut för musik och dans.

Plats och tid

Studio 2 i Radiohuset (SR)
24 mars – kl. 18.00 (insläpp från kl. 17.30)
Adress: Oxenstiernsgatan 20, Stockholm.

Gratis entré, men föranmälan krävs. Boka senast plats den 20 mars genom att skicka e-post med ditt fullständiga namn samt eventuellt namn(en) på ditt sällskap till info@nuovaarte.se.

Observera att giltig legitimation krävs vid entré till detta evenemang.

Bakgrund

”Detta polsk-svenska samarbete startade 2020 när tonsättaren Marsel Nichan beviljades Konstnärsnämndens residensprogram med ensemblen Kwartludium. På grund av pandemisituationen var resan till Polen tvungen att skjutas upp. Under tiden fortsatte kontakten mellan Kwartludium och Marsel och då skrev Marsel skrev det första stycket till Kwartludium (”The Order In The Chaos & The Chaos In The Order”) och detta ledde till ett gemensamt projekt som resulterade i en turné till Sverige under november 2021.

Efter det första framgångsrika projektet beslöt Kwartludium att beställa ytterligare ett verk av Marsel, och fick ekonomiskt stöd från det polska kulturministeriet. Det andra stycket (”Fractals”) skrevs under 2022 och fick sin premiär 29 oktober samma år under NeoArte Festivalen i Gdańsk.

Både Kwartludium och Marsel uttryckte ett stort intresse för att spela in dessa verk och under 2022 bad Kwartludium om mer musik från Marsels repertoar och de fick ett par stycken som både Marsel och ensemblen valde ifrån, för att slutligen skapa denna skiva.”
________________________________________

””The Order In The Chaos & The Chaos In The Order” är det första av de två verk som Nichan komponerade för hela ensemblen Kwartludium. Den idémässiga inspirationen här är kaosteori, men precis som man förstår av titeln blir vad som till sist är ’ordning’ och vad som är ’kaos’ aldrig riktigt utrett. Det andra stycket ”Fractals” komponerade Nichan med inspiration från den litterära magiska realismen, som bland annat författaren Bruno Schulz samt den prisbelönte polska författaren Olga Tokarczuk arbetat med. Dessa stycken kan ses som syskonverk, vad gäller musikens struktur och den allmänna klangbilden samt instrumentens respektive roller.

I vilket fall som helst tar Nichan tillfället i akt att i dessa verk måla associativa ljudbilder.”

Andreas Engström
Kritiker, redaktör och kurator. Redaktör för den tyska tidskriften Positionen. Texte zur aktuellen Musik.

Läs mer om Marsel Nichan här.

Kwartludium består av: Dagna Sadkowska (violin), Piotr Nowicki (piano), Michał Górczyński (klarinett), Paweł Nowicki (slagverk). Kwartludium grundades 2002 och framför huvudsakligen verk av unga tonsättare i Polen såväl som utomlands som skrivits särskilt för kvartettens unika besättning. Kwartludium har givit dussintals uruppföranden på prestigefyllda festivaler världen över, som Unsound i New York, Beijing Modern Music Festival, Loop Festival i Bryssel och Audio-Art i Kraków. Modern improvisationsmusik är också en viktig del av ensemblens repertoar och omfattar grafiska och intuitiva kompositioner av inriktningens främsta samtida utövare.

På repertoaren finns också verk av tonsättare som Karlheinz Stockhausen, Cornelius Cardew och Dubravko Detoni. Sedan 2014 har ensemblen med stöd av Konstnärsnämnden uppfört verk av flera svenska tonsättare, däribland Joakim Sandgren, Mika Pelo, Rei Munakata, Ivo Nilsson och Dror Feiler.

Ensemblen har förärats med flera utmärkelser, senast med ett jubileumspris utdelat av Polens departement för kultur och nationellt kulturarv med anledning av Kwartludiums 20-årsjubileum 2022. Ensemblen har deltagit i de europeiska nutida musikprojekten Re:New Music 2009 och New Music:New Audiences 2012 tillsammans med andra välrenommerade europeiska musiker och ensembler.

Läs mer om Kwartludium på deras officiella hemsida. 

Arrangör: Nuova Arte, Nichan Records och Polska institutet i Stockholm.

Stort tack till Polens departement för kultur och nationellt kulturarv, Polens nationella institut för musik och dans och Konstnärsnämnden.

Kwartludium uppträder även på årets upplaga av festivalen Svensk Musikvår, den 23 mars kl. 12:15 på Olympiateatern i Stockholm. Polska institutet i Stockholm är en av samarbetspartners. Läs mer här.
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Musik
Studio 2 i Radiohuset (Sveriges Radio), Oxenstiernsgatan 20, Stockholm Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia